Häpeä ei hellitä

Uraauurtavan gay-sarjan kirjoittanut brittiläinen Russell T. Davies palaa traumaattiselle 1980-luvulle.

sarja
Teksti
Leena Virtanen

Eletään alkuvuotta 2025. Donald Trumpin toinen kausi Yhdysvaltain presidenttinä on lopuillaan.

Lyonsin perhe elelee Manchesterissa ja setvii arkisia mutta yhä uhkaavammaksi kasvavia ongelmia. Maailman muuttuessa yhä omituisemmaksi he juhlivat isoäidin syntymäpäivää puutarhassa lyhtyjen loisteessa.

Yhtäkkiä sireeni alkaa ulvoa. Trump on ampunut ydinohjuksen Etelä-Kiinan merelle. Samalla hetkellä myös Britannia on sodassa.

Kun brittiläisen käsikirjoittajan Russell T. Daviesin lähitulevaisuuteen sijoittuva sarja Years and Years ilmestyi HBO Nordic -palvelussa kesällä 2019, sitä oli melkein sietämätöntä katsoa. Nyt kun ei enää tarvitse pelätä, mitä Trump vielä keksii, sarjaan voi suhtautua astetta kevyemmin.

 

Davies, 57, on brittidraaman omaperäisimpiä tekijöitä. Hänen juuri valmistunut sarjansa It’s a Sin on nähtävissä HBO Nordicilla.

Sarjassa Davies palaa 1980-luvun tapahtumiin. Silloin lähti liikkeelle virus, josta ihmiskunta ei ole vieläkään selvinnyt. Hiv-tartunta ja aids vaikuttavat edelleen 38 miljoonan ihmisen elämään.

Parikymppisenä homona Davies kävi läpi tutun draaman kaaren. Hän muutti 1980-luvun alussa Lontooseen. Siellä sai olla oma itsensä, mutta juuri kun oltiin päästy vapautumisessa vauhtiin, seksistä tulikin kuolemanvaarallista. Sairaus, joka tappoi homoja? Sitä oli mahdoton uskoa.

Pet Shop Boysin hitistä nimensä saanut It’s a Sin kertoo syvästi eläytyen nuorten homomiesten ja yhden naisen kommuunista Lontoon sydämessä. Davies luo jälleen perheenomaisen yhteisön, jossa on paljon rakkautta, ja jonka jokainen jäsen on draamallisesti tärkeä.

Keskushenkilö on se ainoa nainen, Jill, jota näyttelee Years and Yearsin teinitytär Lydia West. Kaksi muuta päähenkilöä ovat näyttelijäksi pyrkivä Ritchie (Olly Alexander) ja drag-klubilla työskentelevä Roscoe (Omari Douglas).

Jillillä on esikuva todellisuudessa. Hän on näyttelijä Jill Nalder, jolla on sarjassa Jillin äidin rooli.

Jillin huoli herää ensimmäisenä. Sarja kuvaa osuvasti, miten nihkeästi tieto kulki 1980-luvulla, ennen internetiä.

Jill tietää, että Yhdysvalloissa kirjoitetaan uudesta sairaudesta enemmän, joten hän pyytää Colinia (Callum Scott Howells) tuomaan New Yorkin työmatkalta mukanaan lehtiä.

Juoni on masentavan arvattava, eihän se voisi olla muuta. Yhtä lailla odotettavissa on, että lopussa on pakko tulla jotakin lohdullista ja nostattavaa, raadollisen kuoleman rinnalle.

Viisiosaisen sarjan päätösjakso huipentuu myös syyllistämiseen. Davies ei anna anteeksi niille omaisille, jotka häpesivät läheisensä sairautta ja sen paljastamaa homoseksuaalisuutta.

Keeley Hawesin esittämä äiti saa kantaakseen koko homoyhteisön katkeruuden ja vain hitusen ymmärrystä. Rooli on loistavan näyttelijän mieleenpainuvimpia suorituksia.

 

Davies muistetaan vuonna 1999 valmistuneesta käänteentekevästä gay-sarjastaan Queer as Folk, jota Suomessa esitettiin nimellä Älä kerro äidille.

Davies muistuttaa The Guardianiin kirjoittamassaan esseessä, että sarjassa ei mainittu aidsia kertaakaan. ”Kieltäydyin määrittelemästä meitä sairauden kautta”, hän puolustautuu. Ratkaisu oli siis tietoinen, siinä hetkessä.

Davies työnsi aidsin vuosikausiksi mielensä perukoille, ja vasta nyt hän tunsi olevansa kypsä tarttumaan aiheeseen. Häpeä ei ole haihtunut. Vieläkin hänen piti varoa, ettei ketään tunnisteta.

It’s a Sin. HBO Nordic.