Kauhean inhimillisiä ihmisiä

Elina Viinamäki on onnistunut luomaan esikoisteoksessaan kauhun tasapainon.

novelleja
Teksti
Outi Hytönen

Sallalaislähtöisen Elina Viinamäen (s. 1971) esikoiskirja on novellikokoelma, joka sisältää yhdeksän hyytävää ihmiskuvausta.

Novellit näyttävät ihmisen paljaana ja kauheimmillaan. Tyynen pinnan alla kuplii ilkeitä ja epähumaaneja ajatuksia. Ahdistavista tilanteista kerrotaan rauhallisesti ja tunteilematta.

Kuvitelma ostoksia syynäävästä lähikaupan myyjästä tai rahan valumisesta hukkaan voi käydä kenen tahansa mielessä. Viinamäki vie nämä ajatukset pidemmälle ilman teennäisyyden vaikutelmaa.

Hän on testannut novelleissaan mitä tapahtuu, kun kuvitelmat tai päässä pyörivät häiritsevät ajatukset saavat vallan ja alkavat määrittää todellisuutta.

Avausnovellissa kotona töitä tekevä mies on helpottunut aina kun vaimo lähtee asunnosta. Painostava tunnelma lähtee vaimon mukana. Vaimo korostaa jatkuvasti masentuneisuuttaan ja elämänsä rankkuutta.

Novellissa Loma äiti katkeroituu koko perheen rantaloman maksamisesta ja pilaa matkatunnelman.

Kokoelmassa tavataan myös muun muassa hautajaisissa arkkuun menevän puvun kohtaloa murehtiva leski, työhönsä leipiintynyt työllistymiskurssin ohjaaja ja sairaalle vaimolleen eutanasiaa suositteleva mies.

Osa kertojista on suoran manipulaation uhreja. Joissain novelleissa jännite syntyy kertojan mielessään kehittelemistä oletuksista.

Manipulaation uhriksi voi joutua myös voimistamalla itse arvelujaan muiden mielipiteistä. Mikä on totta, jää minäkertojien jutuissa hämäräksi.

Viinamäen novelleista käy hyvin ilmi, miten erilaisissa todellisuuksissa ihmiset voivat elää, jopa samassa asunnossa.

Vaimoni ja muita henkilökohtaisia asioita antaa ihmisestä surullisen kuvan, mutta hyvin inhimillisellä tavalla.

Myötätunto pysyy hulluuksiakin hautovien kertojien puolella.

Päätösnovelli Mieheni vapauttaa tunnelmaa. Vaimo vastaa miehensä bakteerikammoon käyttäytymällä mahdollisimman likaisesti.

Kyse on vallankäytöstä ja pariskunnan välit kiristyvät, mutta lopun vieminen huumorin puolelle lämmittää koko kirjaa.

Viinamäki on onnistunut luomaan kauhun tasapainon: näin kauhea ihminen on, mutta ihmisyyttä se vain on.

Elina Viinamäki: Vaimoni ja muita henkilökohtaisia asioita. 177 s. Atena, 2021.