Brändäyksen naarasleijona

Tuore elämäkerta paljastaa, että Karen Blixen janosi vapauden ohella etuoikeutettua asemaa.

elämäkerta
Teksti
Matti Komulainen

Uhmakas kapinallinen vai kova bisnesnainen? Sekä että. Kirjailija Karen Blixenistä oli moneksi niinä 17 vuotena, jotka hän vietti Brittiläisessä Itä-Afrikassa 1914–1931.

Tuore elämäkerta paljastaa, että Blixen janosi vapauden ohella etuoikeutettua asemaa.

Tien siihen avasi avioliitto aatelisen kanssa sekä kahvitilan hankkiminen Afrikasta oman perheen rahoituksella. Tästä huolimatta Blixen halveksi teksteissään kotinsa edustamaa porvarillista elämänmuotoa.

Elämäkerta peilaa todellisuutta Blixenin tuotantoon, jota on luettu itsenäisen naisen omakohtaisina kokemuksina elämästä 1900-luvun alun Afrikassa. Fiktiivisyys osoittautuu Blixenin kirjojen keskeiseksi elementiksi.

 

Blixen eli Karen Christentze Tanne Dinesen (1885–1962) kasvoi isoäidin johtamassa matriarkaatissa. Se kouli häntä sisäistämään naisten oikeuksien ja tasa-arvon merkityksen yhteiskunnassa. Suojatun lapsuuden turvallisuus järkkyi, kun isä hirttäytyi kaksi viikkoa ennen tyttären 10-vuotispäivää.

Varttuessaan Tanne tunsi kasvavaa vetoa arvostetun upseeri-isän verenperintöön ja alkoi kapinoida kodin viktoriaanista ilmapiiriä vastaan.

 

Tanska oli 1900-luvun alussa konservatiivinen luokkayhteiskunta. Tanne janosi vapautta ahdistavaksi kokemastaan perheyhteisöstä niin paljon, että avioitui ruotsalaisserkkunsa, paroni Bror Blixenin, kanssa –vaikkei tätä rakastanutkaan.

Naimakauppa oli pääsylippu Brittiläiseen Itä-Afrikkaan (Keniaan), jonne pariskunta perusti kahvitilan vuonna 1914. Kahvi oli uuden Eldoradon kultaa, nousihan sen maailmanmarkkinahinta jyrkästi lyhyessä ajassa.

Afrikka lumosi tulokkaat. Vaikka haasteet olivat valtavia, maan kauneus, paikallisten ystävällisyys ja taloudellisten mahdollisuuksien rajattomuus veivät mennessään.

Tanne ja Bror saavuttivat maineen ”hyvinä valkoisina”. He opettelivat paikallisia tapoja ja kieltä ja kunnioittivat alkuperäisväestöä, toisin kuin useimmat muut siirtomaaisännät. Vähitellen Tannesta kehittyi osaava liikenainen, jolla oli maan suurin kahvitila vastuineen ja satoine työntekijöineen.

Brorin uskottomuus pirstoi idyllin. Tanne sai kupan siipaltaan, jonka mielestä vapaat seksisuhteet kuuluivat aatelismiehen oikeuksiin. Tauti oli häpeällinen. Sen hoidossa käytetyt elohopea ja arsenikki vahingoittivat terveyttä.

Blixenien liiketoimintaa kuormittivat tuhlaavainen elämäntapa, maailmansota ja sitä seurannut talouslama sekä katovuodet. Ne ajoivat kahvitilan velkakierteeseen ja lopulta konkurssiin.

Unelmien musertuminen sysäsi Tannen itsemurhan partaalle. Kotiin Tanskaan palasi ihmisraunio, jolta kesti vuosia löytää elämälle uusi merkitys.

 

Tom Buk-Swienty.
Tom Buk-Swienty. © Morten Holtum

Palkittu historioitsija Tom Buk-Swienty (s. 1966) on perehtynyt aiheeseen syvällisesti. Hän on aiemmin kirjoittanut Tannen isän elämäkerran sekä kuvauksen Tannen ja hänen veljensä yhteisistä Afrikan ajoista.

Buk-Swienty ammentaa tuoreesta aineistosta, lähteinään perheen ennen julkaisematonta kirjeenvaihtoa. Kirjan mukaan Blixen suurenteli tuotannossaan omaa rooliaan, muokkasi keskeisiä tapahtumia sekä kätki häpeän aiheet ja synkät puolensa.

Esimerkiksi muutto Afrikkaan oli Brorin idea, tilan hankkiminen ja ylläpito taas mahdollista vain ja ainoastaan Tannen suvun tuella, joka vastasi 13,5 miljoonaa nykyeuroa.

Moiset ikävät faktat porvarillisia arvoja vastaan kirjoissaan kapinoiva vapaa sielu sivuutti olankohautuksella. Runsas kuvitus syventää teosta. Valokuvat kirjaimellisesti avaavat näkymiä maailmaan, jota ei enää ole.

Tom Buk-Swienty: Naarasleijona. Karen Blixen Afrikassa. Suom. Päivi Kivelä. 684 s. Otava, 2020.