Arvio: Animaatiostudio Pixar ylitti itsensä – Inside Out on poikkeuksellinen viihde-elokuva

Mielen sopukoissa -leffa on riemukas ja värikäs seikkailu.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Tunteiden vuoristorata on kliseinen ilmaisu, mutta se kuvaa Toy Storyista ja Autoista tunnetun animaatiostudio Pixarin uutta elokuvaa täsmällisesti.

Inside Out – mielen sopukoissa on kertomus yksitoistavuotiaan Riley-tytön orastavasta masennuksesta ja lapsuuden lopusta. Se on myös riemukas ja värikäs seikkailu täynnä hullunkurisia käänteitä.

Tekijöiden suuri oivallus on se, että tunteet ja aivokemia esitetään persoonallisina hahmoina, joiden seikkailut ovat elokuvan vauhdikkaampi tarina. Rileyn sisällä vaikuttavat Ilo, Kiukku, Pelko, Inho ja Suru, joista kukaan ei ole toista huonompi.

Kriisin haastavin tehtävä on Ilolla. Hän huomaa Rileyn suistuvan suunnattomaan murheeseen. Tasapainoa etsivä Ilo matkustaa halki aivojen, joiden muistialueet, mielihyväkeskukset ja synapsit on kuvitettu fantastisina varastoina ja linnoituksina, huvipuistoina ja surrealistisina saleina.

Toisaalla seurataan uuteen kotikaupunkiin huonosti sopeutuneen Rileyn ja hänen perheensä arkista elämää. Rileyllä ei ole vielä ystäviä ja suosikkiharrastus jääkiekko on Kaliforniassa mahdotonta, mutta ehkä kaikki kääntyy parhain päin.

Ohjaaja Pete Docterin edellinen elokuva oli Up – kohti korkeuksia, jossa seikkailuun lomittui vanhan miehen muistoja eletystä elämästä.

Nyt Docterin tiimi ottaa suurempia riskejä. Imelyyttä ei tarvitse pelätä, aina mennään eteenpäin komiikan, ironian tai levottoman symboliikan kautta. Perusasetelma kehon biologiaa kuvittavasta seikkailusta voi tuoda mieleen ranskalaisen animaatiosarjan Olipa kerran ihminen, mutta Pixarin näkemys on villimpi ja syvällisempi.

Psykologisesti Inside Out vetää toki mutkia suoriksi, mutta se on silti poikkeuksellinen ison rahan viihde-elokuva. Se hyväksyy tajunnan perimmäisen monimutkaisuuden, mielessä vellovien voimien ristiriitaisuuden ja ajatuksen siitä, että kaikki on katoavaista. Silti kyseessä on mitä optimistisin ja tunteellisin teos, kiistatta amerikkalaisen elokuvan lapsuuskuvausten kärkeä.

Inside Out – Mielen sopukoissa elokuvateattereissa.