Edelläkävijöitä

Natalia Gontšarova edusti neuvostotaiteen avantgardea.

näyttelytärpit
Teksti
Silja Lanas Cavada

Sukupolvensa toivot

Pullossa järvivettä. Huoli ympäristöstä. Pyrin siihen, ettei taiteeni olisi tuhoavaa toimintaa, tekstiplanssissa lukee. Amos Rex kokoaa yhteen 80 nuoren taiteilijan töitä: videoteoksia, valokuvia, veistoksia, piirroksia, tilataidetta. Koskettava kattaus. Amos Rexin tila toimii jälleen täydellisesti. Kun tätä taiteilijakaartia katselee ja kuuntelee, huoli väistyy. Tämä maailma pelastuu.

Generation 2020, Amos Rex (Mannerheimintie 22–24, Helsinki), 10.5. asti.

 

Suuri avantgardisti

Vihdoin Ateneum esittelee laajasti Natalia Gontšarovan taidetta. Gontšarova (1881–1962) oli suuri kokeilija ja taiteen uudistaja. Hän piti ensimmäisenä avantgarde-taiteilijana yksityisnäyttelyn Venäjällä – ennen Malevitšia, Chagallia ja Kandinskya. Gontšarova rikkoi rajoja, inspiroi muita, lavasti, puvusti, kohahdutti. Esillä on yli sata teosta, joista lähes kaikki nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Natalia Gontšarova, Ateneum (Kaivokatu 2, Helsinki), 17.5. asti.

 

Kun ilo on irti

Katja Tukiainen sekoittelee uusissa teoksissaan popkulttuuria ja taidehistoriaa. Inspiraationa toimivat Eugène Delacroix ja romantiikan ajan taide. Sarjakuvistakin tuttu Tukiainen jatkaa villien tyttöjen feminististä teemaa. Tyttö on päätynyt vapautta symboloivaksi naiseksi Vapaus johtaa kansaa -teoksen mukaelmaan. Tyyli on iloittelevaa ja ehkä aiempaa ekspressiivisempää.

Delacroix & moi, Galerie Forsblom (Yrjönkatu 22, Helsinki), 15.3. asti.