Aallon ja valon kirkot

Alvar Aallon kirkoista on julkaistu kirja. Hänen arkkitehtuuriaan yritetään saada Unescon maailmanperintökohteeksi.

arkkitehtuuri
Teksti
Timo-Erkki Heino

Museoviraston yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ja valokuvaaja Jari Jetsonen ovat jo pitkään tutkineet Aallon arkkitehtuuria Suomessa ja ulkomailla. Alvar Aalto Churches täydentää Alvar Aalto Homes ja Alvar Aalto Libraries -kirjojen aloittaman sarjan trilogiaksi.

Alvar Aallon (1898–1976) kirkkoarkkitehtuurin huippu on Imatran Vuoksenniskalla sijaitsevan Kolmen Ristin kirkko (1958). Se on epäsymmetrinen, kaartuvan veistoksellinen sekä ulkoa että sisältä.

Esipuheessa arkkitehti-akateemikko Juha Leiviskä kuvailee kirkon valoa. Se lankeaa seinien yläosan erimuotoisista ikkunoista. Katto laskeutuu kaarevaksi seinäksi alttarin taakse. Aamujumalanpalveluksen aikaan kattoikkunoiden valo valaisee tarkkaan harkitusti alttarin kolmea ristiä.

Aalto suunnitteli seitsemän varsinaista kirkkoa. Suomessa niistä ovat Vuoksenniskan lisäksi Muurame (1929), Lakeuden Risti Seinäjoella (1960) ja Ristinkirkko Lahdessa (1978), Saksassa on kaksi ja Italiassa yksi. Kirja esittelee myös kirkkojen muutostyöt Aallon uran alkuvaiheesta 1920-luvulta.

Arkkitehti Simo Paavilainen käy läpi Aallon toteutumattomat kirkkosuunnitelmat. Uran alussa suunnitelmat tyssäsivät, kun Aalto hävisi arkkitehtuurikilpailut. Myöhemmin kirkkoja tilanneiden seurakuntien rohkeus ei yltänyt Aallon visioiden tasolle.

Jari Jetsosen valokuvat tuovat hyvin esiin sen, kuinka rakennuksen sijoittuminen ympäröivään luontoon oli Aallon suunnittelun lähtökohtana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittamassa hanketta Aallon arkkitehtuurin saamiseksi Unescon maailmanperintökohteeksi. Erityispiirteenä korostetaan Aallon arkkitehtuurin humaania ulottuvuutta. Mukana on kymmenkunta kohdetta eri puolilta Suomea, myös Vuoksenniska. Näistä juuri se on suurimmassa korjaustarpeessa; tiloissa epäillään olevan kosteusvaurioita.

Kirkkoa on jo peruskorjattu osin kirkkohallituksen avustuksella vajaalla miljoonalla, mutta lisää tarvittaisiin pari miljoonaa. Imatran seurakunnalla ei rahoja ole. Japanissa ollaan käynnistämässä joukkorahoitushanketta. Entä Suomi?

Jari ja Sirkkaliisa Jetsonen: Alvar Aalto Churches. 279 s. Rakennustieto, 2020.