Allison Russell pohtii ankaraa menneisyyttään esikoislevyllään

Outside Child tuo mieleen Emmylou Harrisin ja Joni Mitchellin kaltaiset laulaja-lauluntekijät

levytärpit
Teksti
Antti Karkiainen

Selviytyjä

Isäpuolen hyväksikäyttämä Allison Russell kasvoi Kanadassa, Montrealin kaduilla. Elämä on vienyt Nashvilleen, ja on ensimmäisen soololevyn aika. Menneisyyttä pohdiskeleva Outside Child tuo mieleen Emmylou Harrisin ja Joni Mitchellin kaltaiset laulaja-lauluntekijät. Russellin klarinetti, keskittynyt tulkinta ja monipuoliset sovitukset tekevät levystä persoonallisen. Samoin sukkulointi englannin ja ranskan välillä.

Allison Russell: Outside Child. Fantasy Records.

Suoketun paluu

Tony Joe White oli rento baritoni, täynnä maanläheistä karismaa. Kolme vuotta kuolemansa jälkeen ”Louisiana Swamp Fox” laulaa Nashvillen kehäkettujen sovittamalla levyllä uusia lauluja. Arkistodemojen päälle kasatuksi levyksi Smoke From the Chimney on harvinaisen toimiva. Kappalemateriaali ei ole ihan Whiten kirkkainta kärkeä, mutta huolellinen sovitustyö ja Whiten vastustamaton ääni pelastavat paljon.

Tony Joe White: Smoke from the Chimney. Easy Eye Sound.

 

Täynnä elämää

Tuottaja Daniel Lanoisilla on taito saada levy soimaan. Rauhoittava ja täyteläinen Heavy Sun -albumi on uudenlaista hengellistä musiikkia, joka sopii myös maallistuneeseen makuun. Levyn todellinen tähti on tuntematon baptistikirkon kuoronjohtaja, Johnny Shepherd Louisianasta. Kauniit lauluharmoniat, erilaiset loopit ja kitarat tukevat hienosti seremoniamestarin tulkintaa ja urkuja. Ollaan peruskysymysten äärellä.

Daniel Lanois: Heavy Sun. eOne.