Yllätys Oriveden kaivoksen jätekiistassa: Tukes piti louhoksen tyhjentämistä vaarallisena, nyt ely vaatii perusteellista putsausta

Pirkanmaan ely-keskus kehottaa Dragon Miningia jatkamaan siivousta. Elyn näkemyksen mukaan teknisiä keinoja löytyy.

Dragon Mining
Teksti
Mikko Niemelä

Oriveden kultakaivoksen laittoman kaatopaikan siivoaminen saa erikoisia piirteitä. Tukes on jo aiemmin arvioinut työn vaaralliseksi, mutta nyt Pirkanmaan ely-keskus on ottanut uuden lähestymistavan siivousprojektiin.

Monimutkainen vyyhti sai alkunsa, kun australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin Oriveden kultakaivoksesta löytyi laiton kaatopaikka syyskuussa 2018. Suomen Kuvalehti uutisoi asiasta, minkä jälkeen Pirkanmaan ely-keskus teki kaivokseen tarkastuksen ja kaatopaikka todettiin myös viranomaisten toimesta laittomaksi.

Poliisi aloitti esitutkinnan lokakuussa 2018 ja epäilee Dragon Miningia törkeästä ympäristön turmelemisesta. Laiton kaatopaikka on perustettu SK:n tietojen mukaan jo 2000-luvun taitteessa, jolloin kaivoksen omisti vielä valtiotaustainen Outokumpu.

Laittomuuden tultua ilmi ely-keskus kehotti Dragon Miningia siivoamaan kaivoksen jätteistä, jotka on sullottu 66–85 metrin syvyyteen. SK:n tietojen mukaan louhoksessa on öljyistä roskaa, tyhjiä räjähdeainelaatikoita, metallia, muovia, sekajätettä ja jopa auton osia ja akkuja.

Dragon Mining aloitti siivoustyön. Se siivosi louhosta ainoastaan 66 metrin syvyydessä, ja työ saatiin päätökseen helmikuussa 2019. Jätteitä löytyi ensivaiheen siivouksen aikana noin 28 000 kiloa, mikä vastaa 80 henkilön kotitalousjätteen määrää vuodessa.