Poliisin syyniin

Viranomainen vahvisti kaivoksen salaisen kaatopaikan.

Suomen Kuvalehti sai haltuunsa kuvia kultakaivoksen laittomalta kaatopaikalta.
Suomen Kuvalehti sai haltuunsa kuvia kultakaivoksen laittomalta kaatopaikalta.

Pirkanmaan ely-keskus teki tarkastuskäynnin Oriveden kultakaivokselle 1. lokakuuta 2018. Viranomaiset havaitsivat tarkastuksessa kaivoksen sivukäytävässä jätteitä, joita ei ole käsitelty asianmukaisesti.

Ely-keskuksen mukaan kaivosyhtiön toiminta on ollut ympäristölupapäätöksen vastaista.

Kaivoksella sijaitseva salainen kaatopaikka tuli viranomaisten tietoon Suomen Kuvalehden uutisesta. Kaivokseen on SK:n tietojen mukaan dumpattu lähes 20 vuoden ajan jätteitä 66–85 metrin syvyyteen.

Tarkastuskäynnin aikana viranomaiset eivät kuitenkaan kaivaneet jätekasaa. Ely-keskus ei siis tiedä jätteiden todellista määrää. Nyt se odottaa Dragon Miningin selvitystä.

”Päätämme jatkotoimenpiteistä lokakuun loppuun mennessä”, sanoo Pirkanmaan ely-keskuksen valvontapäällikkö Tuija Sievi-Korte.

Dragon Miningin Suomen maajohtaja Ilpo Mäkinen vakuuttaa myös viranomaisyhteistyön nimeen, mutta seurauksiinkin on jo varauduttu.

”Sitoudumme tekemään tarvittavat siivoukset. Aikataulu tarkentuu myöhemmin.”

Sisä-Suomen poliisi on kirjannut rikosilmoituksen Dragon Miningista. Rikoskomisario Jari Kinnusen mukaan asia vaatii vielä jatkoselvityksiä.

Poliisi odottaa ely-keskuksen tavoin kaivosyhtiön kirjallista selvitystä. Poliisi ei ole käynyt Oriveden kultakaivoksella.

”Mutta totta kai selvitämme asiaa myös itse”, Kinnunen sanoo.

 

SK:n tietojen mukaan louhokseen on vuosien varrella valunut myös isoja määriä öljyä eikä sitä ole poistettu kaivoksesta asiaankuuluvalla tavalla.

Lähteet kertovat myös, että viranomaisten tarkastuskäynnit kaivokselle ovat olleet vuosien ajan pintapuolisia.

Pirkanmaan ely-keskus selittää tiedotteessaan, että se on saanut säännöllisesti kaivoksen omistajalta raportit kaivoksen toiminnasta.

”Paikan päällä tarkastuksia on tehty vuosittain, mutta tarkastuksella ei aina mennä maan alle kaivoskäytäviin”, totesi ely-keskuksen valvontapäällikkö Sievi-Korte tiedotteessa.

Australialaisomistuksessa oleva Dragon Mining on kaivanut kultaa Orivedellä vuodesta 2007. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan jätteitä on sullottu louhokseen jo Outokummun aikana. Outokumpu omisti kaivoksen 1994–2003.

Sisältö