Ylin syyttäjä Matti Nissinen pidätettiin virasta: Rikostutkinta alkoi Suomen Kuvalehden uutisesta

Oikeusministeriö valmistelee viransijaisen nimittämistä.

Matti Nissinen
Teksti
Mikko Niemelä

Oikeusministeriö on pidättänyt valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virantoimituksesta toistaiseksi. Syynä on Nissiseen kohdistuva rikostutkinta, joka on syyteharkinnassa oikeuskanslerinvirastossa.

Suomen Kuvalehti uutisoi 27. helmikuuta 2017, että useat eri syyttäjänvirastot ovat ostaneet johtamiskoulutusta Deep Lead -nimiseltä konsulttifirmalta valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen suosituksesta.

Deep Leadin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja on Nissisen veli, nykyinen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja Vesa Nissisen. Syyttäjälaitoksen hankinnat ovat yhteismäärältään noin 74 000 euroa ja ajoittuvat vuosille 2007–2015.

SK:n uutisen jälkeen keskusrikospoliisi aloitti asian tutkimisen. Aluksi krp epäili Matti Nissistä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tutkinnan edetessä rikosnimike muuttui tahalliseksi.

Matti Nissinen on kiistänyt rikoksen, mutta on myöntänyt toimineensa virheellisesti. Oikeuskanslerin virasto päättänee syytteiden nostamisesta syksyllä 2017.

 

Matti Nissinen on ollut 30. elokuuta 2017 saakka itse hakemallaan virkavapaalla. Hän ei ole hakenut virkavapautta lisää.

Oikeusministeriön käsityksen mukaan Nissisen edellytykset hoitaa valtakunnansyyttäjän virkaa rikosasian käsittelyn ajan ovat heikentyneet.

Oikeusministeriö valmistelee viransijaisen nimittämistä valtakunnansyyttäjän virkaan. Valtioneuvoston esitys presidentille viransijaisen nimittämisestä on tarkoitus antaa pikaisesti.

Valtakunnansyyttäjän tehtävää hoitaa tällä hetkellä apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.