Valtakunnansyyttäjän rikosepäily koveni esitutkinnassa – Tästä on kyse

Matti Nissistä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Deep Lead
Teksti
Aurora Rämö

Suomen Kuvalehti kertoi 27. helmikuuta, että useat eri syyttäjänvirastot ovat ostaneet johtamiskoulutusta Deep Lead -nimiseltä konsulttifirmalta valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen suosituksesta.

Nissinen oli tarjonnut koulutusta johtamilleen Itä-Suomen syyttäjävirastolle ja Valtakunnansyyttäjänvirastolle.

Hän myös mainosti firman nettisivuilla löytäneensä koulutuksen kautta ”ulkopuolista sparrausta ja yhteistä kieltä”. Syyttäjänvirastot päätyivät etsimään samaa yhteensä 74 000 euron edestä.

Deep Leadin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja on Nissisen veli, nykyinen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja Vesa Nissisen.

Keskusrikospoliisi ryhtyi tutkimaan Nissisen esteellisyyttä rikosnimikkeellä tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen. Oletus oli, että Nissinen oli toiminut väärin huolimattomuuttaan.

Tutkinnan aikana nimike muuttui tahalliseksi.

Esitutkinnassa kuultiin 27 todistajaa. Sen enempää tuloksista ei saada tietää ennen kuin oikeuskansleri on päättänyt, nostaako syytteen vai ei.

 

Matti Nissinen itse on kiistänyt rikosepäilyn, mutta myöntää toimineensa virheellisesti.

”Oikeudellisesti katsottuna tilanne on ongelmallinen ja virhearviointi minulta. Olin tilanteessa ilman muuta esteellinen. Juristina minun olisi pitänyt ymmärtää, että siinä syntyi jääviystilanne”, hän sanoi helmikuussa Suomen Kuvalehdelle.

Nissinen on tällä hetkellä palkattomalla virkavapaalla.

Oikeuskanslerin virasto päättänee syytteiden nostamisesta syksyllä.