Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen sai lähtöpassit ja yli 90 000 euroa irtisanomisajan palkkaa

Ratkaisun tarkoitus on turvata työrauha, sanoo Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen työsuhde päättyi 29. toukokuuta 2017, kun Yle tiedotti Atte Jääskeläisen jättävän Ylen.

Ennen Ylen tiedotetta Helsingin Sanomat ehti uutisoida Jääskeläisen lähtevän Ylestä.

Ylen uutisen mukaan yhtiön hallitus, toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja päätoimittaja Atte Jääskeläinen sopivat Jääskeläisen lähdöstä yhdessä. Helsingin Sanomien mukaan päätös syntyi Ylen hallituksessa.

Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson kertoo Suomen Kuvalehdelle, että Jääskeläisen työsuhde päättyy välittömästi ja hänelle maksetaan irtisanomisajalta kuuden kuukauden palkka. Jääskeläisen vuosiansioilla kuuden kuukauden palkka on reilut 90 000 euroa.

Ylen hallitus nimesi Svenska Ylen johtajan Marit af Björkestenin vt. johtajaksi ja vastaavaksi päätoimittajaksi uutis- ja ajankohtaistoimintaan 1. kesäkuuta alkaen. Jääskeläisen seuraajahaku on jo käynnistetty.

 

Jääskeläisen lähtö Ylestä oli seurausta useista virheistä, joita hän teki vastaavana päätoimittajana.

Julkisen sanan neuvosto päätyi aiemmin siihen, että päätoimittaja Jääskeläinen luovutti ulkopuoliselle journalistista valtaa Ylen Terrafame-uutisoinnin yhteydessä, kun hän muutti juttuja, vaikkei niissä ollut olennaisia virheitä.

Myös professori Olli Mäenpään raportti ruoti kovasanaisesti Jääskeläisen ”mikromanagerointia” yksittäisten juttujen kohdalla.

Mäenpää toi esille, että Jääskeläinen korostaa oikeudellista rikosvastuuta journalistisen vastuun sijasta.

”Vahvempaa ja rohkeampaa vallan vahtikoiran roolia, mutta edelleen luotettavaa ja samalla yleisölle vastuullista journalismia”, Mäenpää suositteli raportissaan.

Jääskeläinen aiheutti lisäkohua Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina 26. toukokuuta, kun Jääskeläinen vihjasi Ylen voivan lähteä Julkisen sanan neuvostosta. Myöhemmin Jääskeläinen pahoitteli lausuntoaa ja myönsi ”mokanneensa”.

Ylekohun aikana Ylestä erosivat toimittajat Salla Vuorikoski, Jussi Eronen ja Susanne Päivärinta. He toivat esille Jääskeläisen kyseenalaiset journalistiset toimintatavat uutis- ja ajankohtaistoimituksessa.

 

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho totesi Journalisti-lehdelle, että Jääskeläisen lähtö Ylestä edistää taloa kuukausia ravistelleen kriisin ratkaisua.

”Tärkeintä on, että se palauttaa työrauhan Yleen”, Aho sanoi Journalistille.

Sama työrauhaviesti oli Ylen hallituksen puheenjohtajalla Wilhemssonilla ja toimitusjohtaja Lauri Kivisellä.

”Nyt tehdyn ratkaisun tarkoitus on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimintaedellytysten ja työrauhan turvaaminen”, Wilhelmsson sanoi.

Atte Jääskeläinen toimi Ylen vastaavana päätoimittajana noin kymmenen vuotta, vuodesta 2007 alkaen.