Vuosikymmenen virhe: Väärä talouspolitiikka on maksanut Suomelle jo 21 miljardia euroa

”Kiristävällä talouspolitiikalla ei ole saavutettu mitään”, sanoo taloustieteilijä.

Alexander Stubb
Teksti
Mikko Niemelä

Euroalueen bruttokansantuote (bkt) oli vuonna 2014 kymmenen prosenttia pienempi kuin sen pitäisi olla normaalin elpymisen tilanteessa. Tämä käy ilmi Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin tutkimuksesta (International Finance Discussion Papers). Tutkimuksen tarkoitus on herättää kriittistä keskustelua talouspoliittisista valinnoista.

Helsingin yliopiston tutkija, makrotaloustieteilijä Juha Tervala tulkitsee eri tutkimusten perusteella, että bkt:n lasku selittyy hyvin pitkälti tiukalla raha- ja finanssipolitiikalla, jota on toteutettu euroalueella ja myös Suomessa.

”Euroalueen talouskurin hinta on 1000 miljardia euroa pienempi bruttokansantuote. Jos Suomen bkt olisi elpynyt samaa vauhtia, bkt olisi ollut 2014 noin 21 miljardia suurempi kuin nyt. Väärän talouspolitiikan hinta on siis 21 miljardia euroa”, Tervala sanoo.

Bkt:ssa mitattuna 21 miljardia on noin neljä prosenttia vuoden 2008 bkt-tasoa suurempi.

Suomen bkt on laskenut jo kolme vuotta perätysten. Neljäs laskuvuosi toteutuu hyvin todennäköisesti tänä vuonna. Työttömyys on samaan aikaan kasvanut yhä korkeammalle: Syyskuussa 2015 työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan jo 225 000. Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksessa työttömiä työnhakijoita sen sijaan oli jo lähes 340 000.