Voisiko kirkko toimia yömajana Suomessakin?

kirkko
Teksti
Susan Heikkinen

Olisiko yömaja kirkkosalissa mahdollinen Suomessa?

Kirkko
Sonja Nordgren, entinen esikoulun opettaja, vietti yön tukholmalaisessa Pyhän Klaran kirkossa. Kuva Alex Farnsworth

Ainakaan laki ei sitä kiellä. Kirkkojärjestyksessä määrätään vain, että kun tila on vihitty kirkoksi, sitä saa käyttää ”vain sen pyhyyteen soveltuviin tarkoituksiin”.

”Tämähän sisältää harkintaa. Missään ei ole sanottu selväsanaisesti, mitkä ovat pyhyyteen soveltuvia tarkoituksia”, sanoo yksikönjohtaja Kai Vahtola Kirkkohallituksesta. ”Käytännössä esimerkiksi konserttien ja myyjäisten järjestäminen on tulkittu soveltuvaksi.”

Vahtola ei ota kantaa asunnottomien majoittamiseen. Kirkkotilojen käytöstä päättävät yhdessä kunkin seurakunnan kirkkoherra ja kirkkoneuvosto, ja käyttöä valvoo kirkkoherra.

”Sen voin todeta, että kirkkorakennuksia on käytetty kautta historian pakolaisten, vainottujen ja ahdistettujen suojapaikkana”, Vahtola sanoo. ”Eli ihmisen ahdistusta ja hätää on tällä tavalla otettu huomioon kirkon toiminnassa.”

Ruotsin asunnottomien järjestö on arvostellut Tukholman kokeilua kosmeettiseksi avuksi, jonka varjoon kunnollisen asumisen tavoite jää. Helsingissä toimivan Vailla vakinaista asuntoa ry:n puheenjohtajasta Kimmo Aaltosesta ajatus asunnottomien kirkkomajoituksesta kuulostaa kuitenkin hyvältä.

”Kyllä hätäapuakin tarvitaan”, Aaltonen sanoo. Sijainniltaan otollisin yömajakokeilulle olisi hänen mielestään Helsingin Kallion kirkko.

Kallion seurakunnan vt. kirkkoherra Riitta Männistö suhtautuu ajatukseen kriittisesti.

”Kirkkorakennuksemme on niin täynnä toimintaa, että meillä se ei ihan ensimmäiseksi tulisi kysymykseen. Usein joku harjoittelee uruilla puoleenyöhön asti. Kokeilu kenties toimisi joissain kirkoissa, joissa on hiljaisempaa.”

Männistö arvelee, että yöpyjiä kyllä riittäisi joka puolelta kaupunkia. Hänen tuntumansa kuitenkin on, että tällä hetkellä kaupunki pystyy tarjoamaan asunnottomille riittävästi yösijoja.

Kallion jumalanpalvelukset ovat tänä talvena säästyneet järjestyshäiriöiltä täysin – ensimmäistä kertaa kymmeniin talviin. Männistö arvelee, että selitys on Töölöön viime kesänä avattu asunnottomien palvelukeskus.

”Lähtisin siitä, että on yhteiskunnan tehtävä järjestää kodittomille yösijoja. Se ei ole kirkon ensisijainen tehtävä. Tietysti, jos tilanne menisi aivan surkeaksi, sitä jouduttaisiin pohtimaan.”

Aiheesta lisää

Tukholmassa kodittomat saavat yösijan kirkosta (Suomenkuvalehti.fi 4.4.2010)
Tenukepit jättivät Kallion kirkon (Suomenkuvalehti.fi 19.3.2010)