Virkamiesten kostea Romanian-matka: Jarmo Räihä selvisi varoituksetta

Helsingin kaupunki
Teksti
Pekka Anttila
Kuva Hannu Lindroos Suomen Kuvalehti
Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä (vas.) ja turvallisuus- ja valmiusosaston päällikkö Hannu Hakala (oik.) Târgu Cărbuneştin kaupungissa Romaniassa 16.11.2010. Kuva Hannu Lindroos.

Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä ei saa varoitusta käyttäytymisestään kaupungin Romanian-matkalla marraskuussa. Sosiaalijohtaja Helinä Hulkkosen (vs.) mukaan Räihän esiintyminen virkamatkalla ei anna aihetta kurinpidollisiin toimenpiteisiin.

Räihän epäiltiin juoneen virkamatkalla alkoholia, esiintyneen humalassa työaikana ja laiminlyöneen sovittua tapaamisohjelmaa.

”Sosiaaliviraston päätös perustuu harkintaan ja matkalla mukana olleiden henkilöiden kuvauksiin. Myös Räihältä pyydettiin yksityiskohtainen selvitys ja sen lisäksi häntä kuultiin erikseen”, Hulkkonen kertoo.

Räihän kuulemiseen johtaneet tapahtumat saivat alkunsa marraskuussa, kun Helsingin kaupungin viisihenkinen ryhmä matkusti virkamatkalle Romaniaan. Tarkoituksena oli pohtia paikallisten viranomaisten kanssa keinoja, joilla hillittäisiin romanikerjäläisten virtaa Helsinkiin.

Matkasta raportoineen Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Helsingin kaksi johtavaa virkamiestä esiintyivät matkalla humalassa (SK 47/2010). Jarmo Räihän lisäksi kyseessä oli turvallisuus- ja valmiusosaston päällikkö Hannu Hakala. Lue SK:n uutinen aiheesta.

Jarmo Räihä on kaupunginjohtaja Jussi Pajusen nimittämän romanityöryhmän puheenjohtaja ja keskeisessä roolissa Helsingin kerjäläisongelmaa ratkaistaessa. Suomen Kuvalehden verkkosivuilla julkaistussa kuvassa (yllä) Räihä kallistelee olutta tölkistä suuhunsa.

”Tästä kuvasta keskusteltiin paljon, mutta se ei kuitenkaan antanut aihetta kurinpidollisiin toimiin. Ratkaisumme keskeinen peruste on se, että Räihä ei esiintynyt matkalla humalassa. Kukaan matkalla olleista ei väittänyt toisin.”

Hulkkonen kertoo, että Räihä myönsi käyttäneensä matkan aikana alkoholia: muun muassa viiniä lounailla ja päivällisillä.

”Räihä huolehti kuitenkin vastuullisesti matkaohjelmasta ja vielä suunniteltua laajemmin. Hän hoiti matkanjohtajan tehtäviä Hannu Hakalan puolesta.”

Hulkkosen mukaan Jarmo Räihä jatkaa normaalisti nykyisessä tehtävässään.

Aikaisemmin joulukuussa Helsingin kaupunki antoi Hannu Hakalalle kirjallisen varoituksen. Hänen katsottiin laiminlyöneen matkan aikana työvelvollisuuksiaan. Pian tämän jälkeen Hakala ilmoitti eroavansa tehtävästään ja jäävänsä eläkkeelle.