Näin Helsingin virkamiehet ratkoivat kerjäläisongelmaa Romaniassa

SK:n toimitus
Kotimaa 26.11.2010 11:09
Kuva Hannu Lindroos Suomen KuvalehtiSosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä (vas.) ja turvallisuus- ja valmiusosaston päällikkö Hannu Hakala (oik.) Târgu Cărbuneştin kaupungissa Romaniassa 16.11.2010 klo 12.37. Kuva Hannu Lindroos.

Kaksi Helsingin kaupungin johtavaa virkamiestä aiheutti hämmennystä esiintymällä humalassa virkamatkalla Romaniassa marraskuun puolivälissä.

Miehet nauttivat olutta ja viinaa julkisesti työaikana, virkamiesseurueen bussi pysäytettiin alkoholiostoksille kesken matkan, ja romanialaiset isännät jätettiin ihmetyksen valtaan, kun seurue poistui ainakin yhdestä tapaamisesta täysin yllättäen.

Miehet ovat Helsingin kaupungin hallintokeskukseen kuuluvan turvallisuus- ja valmiusosaston päällikkö Hannu Hakala ja sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä, joka on kaupunginjohtaja Jussi Pajusen nimittämän romanityöryhmän puheenjohtaja eli keskeisessä roolissa Helsingin kerjäläisongelmaa ratkaistaessa.

Viisihenkinen suomalaisryhmä oli Romaniassa pohtimassa paikallisten viranomaisten kanssa keinoja, joilla hillittäisiin romanien virtaa Helsinkiin ja viestitettäisiin lähtöä suunnitteleville, ettei Suomeen kannata tulla.

Alkoholi oli läsnä lähes koko ajan. Humalatila vaihteli kevyestä silmiinpistävään.

Matkalla Bukarestista Târgu Jiuhun seurueen bussi pysähteli ostamaan vodkaa ja olutta.

Târgu Cărbuneştissa kaupungin pormestarin kanssa sovittu tapaaminen lopetettiin ilman varoitusta, minkä jälkeen seurue siirtyi paikalliseen romanikaupunginosaan olutostoksille. Kaupungintalolle palattiin lopulta pormestarin pyynnöstä, koska isännät halusivat viihdyttää vieraita ruoalla ja musiikilla.

Muut matkaan osallistuneet suomalaiset pitivät varsinkin Hakalan käytöstä kiusallisena.

”Häpeän silmät päästäni”, yksi mukana olleista sanoi.

”Kaikkiin tilanteisiin sitä ihminen virkamatkallaan joutuu”, sanoi toinen. ”Ihan kuin olisi hullujenhuoneella.”

Suomen Kuvalehden toimittaja ja valokuvaaja olivat mukana matkalla.

Julkaistu 26.11.2010 klo 8.35, päivitetty 26.11.2010 klo 13.09 ja 17.27.

Lisää romaniaiheesta
Miten romanikerjäläisiä pitäisi auttaa? (Suomenkuvalehti.fi 25.11.2010)

Lue SK:n reportaasi suomalaisen virkamiesryhmän Romanian-kierroksesta Suomen Kuvalehdestä 47/2010, joka ilmestyy 26. marraskuuta.

Romania Suomalainen virkamiesryhmä tutustui matkan aikana muun muassa Târgu Cărbuneştin romanikaupunginosaan. Strada pietii -kadun taloista osa oli tyhjillään, koska asukkaat olivat kerjuumatkalla muun muassa Suomessa. Kuva Hannu Lindroos.

Keskustelu

Hullu juttu että lehden toimittajan nimeä ei ole uskallettu tähän juuuuurnalistiseen oksennukseen laittaa. Taitavaa puskasta ampumista. Ettei vaan olis yks niistä niitä vapaalle katolle sanoja suuhun syöttäviä kirjoittajia?

”Hullu juttu että lehden toimittajan nimeä ei ole uskallettu tähän juuuuurnalistiseen oksennukseen laittaa. Taitavaa puskasta ampumista.”

Jos juttu on skeidaa niin eiköhän asianosaiset nosta siitä kanteen.

En kuitenkaan pidättäisi hengitystäni.

Potkut moisille juopoille pitäisi antaa!

Näyttääpä olevan virallinen vastaanotto meneillään. Ettei vaan kuvaaja ja toimittaja ole virittäneet ansaa virkamiehelle? jotenkin vaan haiskahtaa kettutyttömäinen toiminta tuossa jutussa. Uppoaa hyvin kitkeriin laiskotteleviin perusvalittajiin.

Jos noi on hommisssa vielä valtiolla, niin sen paikan nimi on varmaaan vankila -nwe vois karkottaa romaniaaan takas:)

Minkä puolueen jäsenkirjalla kaksikko on kaupungin palveluksessa?

’Eha mie mut Hakalaha haa…’
Virkamieshan KASKI etta kuva poistetaan SK:n sivuilta.
Eiko sana kuulu?

Hyvaa jatkumoahan tama on.

Kekkonen kiipesi palmuun.
Islannin valtiovierailulla poju oli niin tukkeeessa etta meinasi kaataa Islannin rouva presidentin ennenkuin roikaleet ehtivat hatiin.

Entapa se kansanedustelija joka matkahti turvalleen Tallinnan lentoasemalla TAVANOMAISTEN RUOKAJUOMIEN JALKEEN.

Ex presidentti lauloi ja tanssi ’paattyy yo aamu saaaaa’ Ruotsin valtiovierailulla Liukkaat patiinit pettivat. Laastaria naamaan. Ruotsin kunkkua nauratti.

Kulttiministeri, nyk. ulkomaankuppa ja kehitysrahankorotusministeri, ratsasti Kiinassa kivihevosella.
Oli otettu Mao-Taita. Paljon.
Silloin viela sallittu pilapiirtaja Kari Suomalainen piirsi.
Oli Marco Polo.
Ja Paavo Polo.

Kiistän kaiken, mitään en ottanut, korkeintaan kevytoluen janooni nautin.

Herätys kaikki! Taas halutaan hyysätä romaneja, joten nyt mustamaalataan virkamiehiä. Mitä kuvassa näkyy? Kaksi kaljatölkkiä? Pussikin näyttää tyhjältä.. jos pari huurteista on käynyt hakemassa niin se nyt ei tarkoita mitään viina-kännejä..

Niille jotka nyt vaativat täällä näitä valehtelevia ja Suomalaisten verorahoja juovia ihmisiä erotettaviksi, vinkki vinkki…… Jos herrat saavat ns. ”monoa” he ilmestyvät alta aikayksikön johonkin ”lautakuntaan” tms. turhanpäiväiseen iltapäiväkerhoon joillakin uusilla nimikkeillä tekemään taas ”töitä kansan hyväksi”

Yksi valokuva tai yksi matkaseuruelaisen kommentti ei todista kaikkea, ja eiköhän meistä monista ole otettu epäsopivia kuvia ja emmeköhän jokainen ole joskus mokanneet – jotkut myös alkoholin kanssa. Yhden tai parin oluen juominen ei liene romanialaisessakaan kulttuurissa helmasyntiä. Jos ”juopottelu” on jäänyt pariin pussikaljaan varsinaisten kokousten ulkopuolella, niin en itse heittäisi ensimmäistä kiveä.

Mutta selvittämiskynnyksen tämä kuitenkin aivan varmasti ylittää. Asia on julkaistu kohtuullisen luotettavassa SK:ssa eikä vain iltapäivälehdissä, ja se perustuu ilmeisesti SK:n toimittajien omiin havaintoihin. Jos juopottelu on haitannut työtehtävien suorittamista (eikä edistänyt, niin kuin joskus isäntien tarjoamissa tilaisuuksissa) tai saanut aikaan pahastusta isännissä tai muissa sidosryhmissä, niin eikun vain
– annetaan kirjallinen varoitus (jotta seuraavalla kerralla saavat tarvittaessa potkut)
– ohjataan hoitoon (lienee lakisääteistä ja on vähintään noloa heille itselleen)
– lähettäkööt syyllisest kaikille asianosaisille reilut ja suoraselkäiset, kirjalliset anteeksipyynnöt
– eikä näitä sankareita seuraavaan kolmeen vuoteen sitten lähetetä reissuille.

Ensin tutkitaan, ja jos syyllisiksi todetaan, hutkitaan. Pahinta olisi, jos asia vaiettaisiin kuoliaaksi, toivon, että Pajunen ja SK pitää meidät kaikki ajan tasalla.

Miten menetellään ministerien ja poliitikkojen osalta. Tarjoillaanko eduskunnassa alkoholia? Kansanedustajat ovat siellä töissä eli voivatko nauttai alkoholia työpaikalla. Entä ministerit edustaessaan, jos tarjotaan alkoholia niin nauttivat alkoholia työtehtävissä. Pitäisikö kieltää?

Miksi tämän roskajournalismijutun toimittajan nimeä ei mainita? Entä mitä ovat nämä ”yksi mukana olleista” ja ”toinen”?

Lehdistö on sairas.

Mitä ihmeen väliä sillä on, kuka ryyppäsi ja kuinka paljon, jos tuo reissu yhtään edesauttaa sitä, että Suomen romanikerjäläismäärä pysyy kahdessa sadassa, eikä heitä kohta ole täällä Kainuuta myöten tuhansia!

Ei mene muijan kaaliin, miksi EU:n avointen rajojen myötä ja tämä globalisaation ansiosta muutenkin, kaikkien kansojen huonot puolet pitää hyväksyä omien rajojemme sisäpuolella. Ulkomailta tulee ihan tavallistakin työtätekevää väkeä, jotka sopeutuvat viettämään tavallista elämää Suomessa. Ei näille ihmisille kotoutuminen ole mikään ongelma. Ei heitä ulkomaisiksi edes ajattele. Mutta sitten kun tulee näitä kerjäläisiä ja muita suomalaiselle kulttuurille vieraita asioita harrastavia henkilöitä, niin johan alkaa paapominen. Suomi suomalaisille ja heille, jotka täällä normaalia elämää haluavat elää. Normaaliin suomalaiseen kulttuuriin kuuluu esim. halu koulututtautua ja työllistyä sitä kautta. Ei meillä maallakaan enää ole koulujakäymättömiä renkejä vaan vähintään agrologit täällä kyntää. Ei tänne kaivata ketään sellaista, joka luulee vaan siivellä elelevänsä. Ja varastaa sitten sen, mitä ei vapaaehtoisesti anneta.

Kai se on tuo tyttöjen kouluttaminen tämän maailman ainoa pelastuskeino. Tukekoot valtio romanityttöjen koulutusta siellä, mistä tytöt ovat kotoisin!

Voisikohan joku tietavampi valaista missa yliopistossa tai tiedekunnassa koulutetaan Johtavia Asiantuntijoita?
Mita nama tekevat tyokseen? Johtavat asiantuntemusta vai? Mita asiantuntemusta?
Ehkapa Tampereen punaviherahautomossa , jota jotkut naureskellen nimittavat yliopistoksi, on avattu uusi tiedekunta.

Armahtakaa nyt jo tovereita.
Hehan ovat jo kotona, sihteereiden ja varivalojen takana johtamassa asiantuntemusta ja suunnittelemassa uutta matkaa.
Eikos thaimaalaisten marjanpoimijoiden asia vaatisi tutustumista paikan paalla?
Bangkok, Phuket, Pattaya…
Matkaan vain muskettisoturit! Kaikki yhden puolesta, yksi kaikkia vastaan!
Taikkutypsyt venaavat. Sukulaisia keskenaan: Gim Mii Mani…

Tuollainen käytös kuvaa niin selvästi Euroopassa vallinnutta romanipolitiikkaa. Täällä Suomessa ku ensin kyseiset virkamiehet puhuvat niin ”asiantuntevasti” ja jalosti yrittäessään auttaa romanian romaneita. Loppujen lopuksi heidän todellinen asenteensa näkyi tuolla matkalla.

mielenkiintoinen juttu..
hiukan kyllä on seiskan makua tuossa jutussa. mutta sk:han on jo sädekehänsä menettänyt
kuvalla voi vääristää tuhatkertaisesti ;)