Miten romanikerjäläisiä pitäisi auttaa?

kerjäläiset
Teksti
Silja Lanas Cavada

Helsingin kaupungin keinot ratkaista kerjäläisongelmaansa vaikuttavat nyt olevan vähissä. Näin viestitti suomalainen virkamiesryhmä Romanian-vierailullaan viime viikolla.

Kuva Mikko Stig Lehtikuva

Vuodesta 2008 kerjäläisvirta Suomeen on kasvanut tasaisesti. Tänä kesänä romanikerjäläisiä majaili Helsingissä tilapäisesti noin 230, joka on neljä kertaa enemmän kuin kesällä 2008.

Romanikiertolaiset ovat aiheuttaneet kaupungille kaikenlaista pientä harmia. Romanitytöt ovat saaneet lapsia alaikäisinä, ja lapsia on huostaan otettu. Miehet ovat keräilleet pulloja ja romuja, mutta myös syyllistyneet taskuvarkauksiin ja erilaisiin pankkikorttirikoksiin.

Osa romanikiertolaisista on yrittänyt etsiä töitä Suomessa, mutta hyvät yritykset ovat usein tyssänneet heikkoon koulutukseen tai puutteelliseen kielitaitoon. Pian hekin, tai heidän vaimonsa, ovat istuneet Helsingin keskustan kaduilla kuppeineen.

Monet helsinkiläiset ovat valittaneet romanikerjäläisistä. Jotkut helsinkiläiset ovat jopa lyöneet heitä kadulla tai haukkuneet ja huutaneet heille. Romanien kanssa katutyötä tekevä työntekijä kertoo, että pahimpia ovat helsinkiläiset keski-ikäiset naiset ja eläkeläiset.

Näky on meille outo ja ihmisarvoa loukkaava: Suomessa on nähty kerjäläisiä viimeksi pula-aikana, 80 vuotta sitten.

Helsingin kerjäläisten joukossa on ollut myös raskaana olevia naisia, jotka ovat ilmestyneet hyvin pian synnytyksen jälkeen takaisin omalle kerjuupaikalleen.

”Suomi auttanut ulos köyhyydestä”

Romanikerjäisille asia näyttäytyy toisenlaisena. Suomi on auttanut heidät ulos köyhyydestä. He ovat ansainneet Suomessa parhaimmillaan 30 euroa päivässä. He ovat voineet lähettää rahaa sukulaisilleen, tai rakentaa uutta kotitaloa Romaniaan.

Nelikymppinen kouluttamaton romaninainen tekee sitä mitä osaa: kerjäämiseen ei tarvita loppututkintoa.

Euroopassa asuu arviolta 10-12 miljoonaa romania. Työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaava komissaari László Andor on korostanut, että ensisijainen vastuu romaneista on mailla, joiden kansalaisia kiertelevät köyhät ovat.

Mutta kenelle on vastuu silloin, kun lähtömaakin diskriminoi romaniväestöään?

”Kerjääminen kiellettävä lailla”

Policy Center for Roma and Minorities -yhdistyksen johtaja, romanitaustainen Valeriu Nicolae kieltäisi kerjäämisen lailla.

”Erityisen raskaasti rankaisisin lasten käyttämisen apuna kerjäämisessä. Sen lisäksi kieltäisin lailla romanien diskriminoinnin”, hän sanoi Bukarestissa viime viikolla.

Katso kuvakertomus Romaniasta.

Aiheesta lisää Suomen Kuvalehdessä 47/2010, joka ilmestyy perjantaina 26. marraskuuta.

Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

Romanit