Viikko lyhyesti: Suomalaiset SS-miehet mukana teloituksissa – Aktiivimalli kannusti eläkkeelle

Viikon Luku: Suomen Pankki korjasi ensi vuoden BKT-ennustettaan alaspäin.

Viikko lyhyesti
Teksti
Heikki Vento

Ilmastokokous epäonnistui

YK:n Madridissa järjestetystä ilmastokokouksesta tuli pannukakku. Kokous ei pystynyt viimeistelemään jo 2015 tehtyjä päätöksiä, joilla pyritään rajoittamaan ilmaston lämpeneminen korkeintaan 1,5 asteeseen. Seuraavan kerran sopimusta päästövähennyksistä yritetään ensi vuonna Glasgow’ssa.

”Nyt sitten näemme, kuinka yhdestä myyjätyttösestä tulee pääministeri.”

Viron sisäministeri Mart Helme radiokanava TREn ohjelmassa 15.12.

”Olen tavattoman ylpeä Suomesta. Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) Twitterissä 15.12.

”Kaikilla poliitikoilla ja päättäjillä soisi olevan takanaan duunarityötä.”

Kansanedustaja Riikka Purra (ps) Twitterissä 15.12.

SS-miehet mukana teloituksissa

Kansallisarkiston ja Pohjois-Ossetian valtionyliopiston 16.12. julkistetun selvityksen mukaan suomalaiset SS-miehet osallistuivat teloituksiin. Tieto perustuu päiväkirjamerkintöihin. Suomalaiset pioneerit teloittivat siviilejä ja sotavankeja Toldzgunissa 31.12.1942. Tapetut olivat kommunistisen puolueen rivijäseniä.

Helpotuksia Pohjois-Korealle

Kiina ja Venäjä lieventäisivät Pohjois-Korean vastaisia pakotteita, jos maa sitoutuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiin ydinaseriisunnasta. Maat ehdottivat helpotuksia YK:ssa. Yhdysvallat ja YK ovat kohdistaneet Pohjois-Koreaan kovia pakotteita sen ydinaseohjelman vuoksi.

Klimtin kadonnut teos löytyi

Itävaltalaisen Gustav Klimtin 23 vuotta sitten kadonnut maalaus Naisen muotokuva on löytynyt. Teos varastettiin 1997 Piacenzan kaupungissa Italiassa sijaitsevasta Ricci Oddi -galleriasta. Maalaus löytyi samasta paikasta. Se oli kätketty gallerian seinään.

Aktiivimalli kannusti eläkkeelle

Työttömyysturvan aktiivimalli lisäsi työkyvyttömyyseläkkeen hakemista vuonna 2018. Eläketurvakeskuksen mukaan hakijoiden määrä lisääntyi edellisvuodesta 1 600 henkilöllä. Hakemuksia jätettiin yli 8 000. Myönteisiä päätöksiä tehtiin noin 3 000. Aktiivimallin voimassaolo päättyy vuoden 2019 lopussa.

SUL karttaa Olympiastadionia

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) hermostui Suomen Urheiluliitolle, koska Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaatottelua ei tulevaisuudessa välttämättä järjestetä remontoidulla Olympiastadionilla. Korjaukset maksoivat 261 miljoonaa euroa. SUL:n mukaan sille tärkeintä on varmistua, että tapahtumassa on yleisöä ja siitä tulee voittoa.

Suomen päästöt kasvoivat

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan vuoden 2018 kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt kasvoivat Suomessa kaksi prosenttia vuodesta 2017. Päästöt vastasivat 56,4 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Kasvuun vaikutti eniten maakaasun ja turpeen lisääntynyt kulutus.

Kuvat © AFP / Lehtikuva, Lehtikuva, PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / MVPhotos, SA-Kuva / Lehtikuva, AFP / Lehtikuva