Viikko lyhyesti: Hirvikanta pieneni hieman, yritysten veroale ei tuonut investointeja

Viikon luku: Raakaöljyn hinta romahti nopeasti.

Viikko lyhyesti
Teksti
Mikko Niemelä

Talvisodan muistopäivä

Talvisodan päättymisestä on kulunut 13. maaliskuuta 2020 tasan 80 vuotta. Sodan päättymisen muistoksi Helsingin tuomiokirkon portaille sytytetään 105 kynttilää – yksi sodan jokaiselle päivälle. Kaikkien Suomen luterilaisten, ortodoksisten ja katolisten kirkkojen kirkonkelloja soitetaan muistopäivänä kello 10.55–11.00.

”Markkinoilla on täysi paniikki päällä.”

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Twitter 9.3.

”Takkiinsa ottavat konepajojen kaltaiset sykliset osakkeet.”

Osuuspankin pääanalyytikko Antti Saari. Kauppalehti 9.3.

”Mulla on sellainen kutina, että on vedettävä ostohousut jalkaan.”

Sampo Groupin viestintäasiantuntija Mirko Hurmerinta. Twitter 9.3.

Korona laantuu Kiinassa

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet viikolla 11 ympäri maailmaa: yli sata maata on vahvistanut tartuntoja. Italiassa koko maa on julistettu epidemia-alueeksi – jopa häitä ja hautajaisia on peruttu. Kiinan Hubein maakunnassa uusien tartuntojen määrä sen sijaan on ollut laskussa useiden päivien ajan.

Pohjois-Korea ampui jälleen

Pohjois-Korea on tehnyt jälleen asetestin ampumalla kolme tunnistamatonta ammusta maan itärannikolta. Ammukset olivat ballistisia ohjuksia. Ne lensivät 200 kilometriä ennen putoamistaan mereen. Ydinaseneuvottelut Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä ovat olleet poikki vuoden verran.

Hirvikanta pieneni hivenen

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hirvikannan koko syksyn 2019 jahdin jälkeen oli noin 87 200 hirveä. Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 8,5 prosenttia. Suurimmat hirvitiheydet olivat eteläisellä ja lounaisella rannikolla. Pienin hirvitiheys oli Lapissa.

Veroale ei poikinut investointeja

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan yhteisöverokannan laskeminen 24,5 prosentista 20 prosenttiin 2014 alusta ei lisännyt pienten listaamattomien osakeyhtiöiden investointeja ensimmäisenä kolmena vuotena uudistuksen jälkeen. Sen sijaan veroalennus vauhditti yritysten liikevaihtoa.

Lapsia pakolaisleireiltä turvaan

Euroopan unioni harkitsee 1 500 lapsen vastaanottamista Kreikan pakolaisleireiltä. Siirtoa odottavia alaikäisiä on arvioitu olevan leireillä noin 5 000. Suomen hallitus kertoi tehneensä päätöksen 175 turvapaikanhakijan vastaan- ottamisesta helmikuun lopulla.

Tuloerot kasvoivat

Tuloerot kasvoivat vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tilastosta. Väestön suurituloisimman kymmenesosan tulotaso nousi reaalisesti 3,4 prosenttia. Keskituloisten tulot kasvoivat 1,5 prosenttia ja neljän pienituloisimman kymmenyksen tulot 1,0 prosenttia.

kuvat © str/afp/lk, str/KCNA/afp/lk, SA-kuva, Tarmo Lehtosalo/lk, Ozan Kose/afp/lk