Vihaiset äidit osoittavat mieltään: "Järjestelmä syrjäyttää sisäilmasta sairastuneet lapsemme"

Rakentamisessa on tehty virheitä ja terveydenhuollossa ollaan usein neuvottomia oirehtivien potilaiden kanssa, sanovat mielenilmauksessa puhuvat lääkärit.

astma
Teksti
Milla Asikainen

Helsingin Kansalaistorille kokoontuu 6. syyskuuta vihaisia äitejä osoittamaan mieltään.

Vihaisia, koska he kokevat, että heidän lastensa oikeuksia on poljettu: Lapset ovat altistuneet huonolle sisäilmalle, mikä on pilannut heidän terveytensä. Yhteiskunnalta ymmärrystä ei ole herunut, vaan perheiden elämästä on tehty jatkuvaa taistelua terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa ja kouluissa.

On arvioitu, että vuosittain Suomessa yli 600 000 ihmistä saa jonkinlaisia, pääosin ohimeneviä ärsytysoireita altistuessaan homeille ja kosteusvaurioille. Heistä 200 000 on lapsia, jotka voivat altistua niille myös kouluissa ja päiväkodeissa. Asiantuntijoiden mukaan 15–25 prosentissa rakennuksista on merkittäviä kosteusvaurioita.

Tiedeyhteisö on yksimielinen siitä, että home- ja kosteusvauriot aiheuttavat hengitystieinfektioita ja astman pahenemista. Jotkut uskovat, että ne voivat olla osatekijä myös kroonisen väsymysoireyhtymän synnyssä.

”Ehdimme altistua monta vuotta kotonamme, mikä pahensi tilannetta. Olimme todella huonossa kunnossa, kun lähdimme asunnosta evakkoon. Oli korkeaa kuumetta ja kurkkukipua. Tyttö oli niin huonokuntoinen, ettei pystynyt kävelemään rappusia kotitalon kolmanteen kerrokseen”, kertoo mielenosoitukseen osallistuva Tiina Jääskeläinen, jonka tytär kärsii epätyypillisen astman lisäksi homeallergiasta, monikemikaaliyliherkkyydestä, kroonisesta väsymysoireyhtymästä sekä muista oireista.