Venäjän vaatimuksesta pidätetty liikemies valittaa hovioikeuteen: ”7 kuukautta syyttömänä vankilassa”

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Oleg Galuškon 210 000 euron korvausvaatimuksen.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kanadalaisvenäläinen liikemies Oleg Galuško (Oleg Galouchko) aikoo valittaa hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden hylättyä hänen vaatimansa runsaan 210 000 euron korvaukset.

Galuško vaatimus perustui siihen, että häntä pidettiin Suomessa lähes seitsemän kuukautta syyttömänä vankilassa Venäjän tekemän kyseenalaisen etsintäkuulutuksen perusteella.

Hänen mukaansa pidätysmääräys oli poliittinen, sillä hän yritti haastaa Venäjän viranomaisia ja alumiiniyhtiö Rusalin oikeuteen laittomasta yrityskaappauksesta.

Suomen Kuvalehti kertoi Galuškon tarinan marraskuussa 2013.

Galuško pidätettiin helmikuussa 2013 Helsinki-Vantaan lentokentällä, ja viranomaiset ryhtyivät valmistelemaan hän luovuttamistaan Venäjälle.

Tilanne muuttui kesällä 2013 Venäjän uuden lain myötä. Noin tuhat lievistä talousrikoksista syytettyä armahdettiin, ja Galuško kuului tähän joukkoon. Hänen mielestään kyseessä oli puhdas pr-temppu, jolla Venäjä yritti hillitä maan oikeuslaitokseen kohdistuvaa kritiikkiä.

Armahduksen jälkeen Suomen viranomaiset päättivät lopulta vapauttaa Galuškon.

 

Käräjäoikeuden mukaan Galuško ei ole oikeutettu korvauksiin, koska hän hyväksyi Venäjän oikeusviranomaisten myöntämän armahduksen.

Oikeus rinnasti armahduksen suomalaiseen oikeuskäytäntöön, jossa syyttäjä voi jättää syytteen nostamatta, vaikka katsoo rikoksen tapahtuneen. Tällaisissa tapauksissa rikos on yleensä vähäinen.

Käräjäoikeus katsoi, että Galuško olisi voinut kieltäytyä Venäjän myöntämästä armahduksesta ja vaatia, että häneen kohdistuvat syytteet tutkitaan Venäjällä loppuun asti.

Toisin sanoen hän olisi oikeutettu korvauksiin vasta sen jälkeen, kun hänet olisi todettu ensin syyttömäksi Venäjällä.

“Käräjäoikeus katsoi, että tässä oli kyse samanlaisesta tilanteesta kuin suomalaisessa syyksi lukevassa syyttämättäjättämispäätöksessä”, Galuškon asianajaja Ville Punto sanoo.

Galuško ei hyväksy käräjäoikeuden päätöstä. Hän pitää korvausvaatimustaan “erittäin kohtuullisena”, sillä hänen konsulttiyhtiöllään oli vireillä useita hankkeita, jotka kariutuivat, kun hän istui Vantaan vankilassa.

Galuško ja Punto valmistelevat parhaillaan valitusta hovioikeuteen. Punto arvelee, että juttu saattaa vaatia lopulta korkeimman oikeuden ennakkoratkaisun, sillä se on täysin erilainen kuin Suomessa aiemmin käsitellyt korvaustapaukset.

Galuško on valittanut Venäjän asettamasta pidätysmääräyksestä ja Suomen viranomaisten toiminnasta myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Se saattaa joutua käsittelemään vielä erikseen myös käräjäoikeuden ja hovioikeuden päätökset. Siinä tapauksessa prosessi kestää vuosia.

 

Tapahtumasarja sai alkunsa Venäjällä vuonna 2004 tehdystä yrityskaappauksesta, jossa alumiinijätti Rusal otti haltuunsa Galuškon omistaman Okametin alumiinitehtaan Venäjän turvallisuuspoliisin FSB:n avustuksella.

Galuško tunsi asemansa uhatuksi ja pakeni Kanadan passinsa turvin Torontoon. Okamet jäi ilman isäntää, ja viranomaiset ajoivat sen nopeasti konkurssiin.

Samaan aikaan FSB takavarikoi Pietarin satamasta Okametin miljoonien arvoisen lastin, joka katosi jäljettömiin. Konkurssin jälkeen yhtiö myytiin Rusaliin läheisesti kytköksissä olevalle Stalvit-yhtiölle 1,5 miljoonalla eurolla.

Kanadassa Galuško ryhtyi valmistelemaan oikeusjuttua Venäjän valtiota ja Rusalia vastaan saadakseen omaisuutensa takaisin. FSB vastasi haasteeseen tekemällä Galuškosta etsintäkuulutuksen kansainväliselle rikospoliisijärjestölle Interpolille.

Venäjän asettamia etsintäkuulutuksia ei oteta maailmalla kovin vakavasti, sillä niiden taustalla on usein poliittisia tarkoitusperiä. Galuško matkusteli Kanadan passillaan eri puolilla Aasiaa, Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa.

Matka Suomeen osoittautui kuitenkin kohtalokkaaksi.

Galuško lensi helmikuussa 2013 Lontoosta Helsinkiin tapaamaan moskovalaista ystäväänsä, joka auttoi häntä keräämään materiaalia tulevaa oikeusjuttua varten. Hän pääsi maahan ongelmitta mutta paluumatka tyssäsi lentokentälle. Hänet pidätettiin ja vietiin Vantaan vankilaan.