Sisäministeri Petteri Orpo: ”Katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät lisää turvallisuutta”

Järjestyksenvalvonta kuuluu viranomaisille, korostaa poliisin toiminnasta vastaava ministeri.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) pettyi poliisin tiedotteeseen, koska se jätti tulkinnanvaraa. Tarkoitus oli tiukentaa linjaa.

Orpon mielestä poliisin kannanotto vapaaehtoisiin katupartioihin ei onnistunut. Ministerin mukaan pyrkimyksenä oli korostaa, että järjestyksenvalvonta on poliisin vastuulla.

Poliisin tiedotetta ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen lausuntoja tulkittiin niin, että poliisi kannattaa vapaaehtoisia katupartioita.

Poliisihallitus ja Kolehmainen osallistuivat keskusteluun tiistaina 5. tammikuuta sen jälkeen, kun Hämeen poliisi oli ottanut myönteisen kannan katupartiointiin.

”Poliisijohdon lausunto ei toiminut toivotulla tavalla. Poliisiylijohdon oli tarkoitus selventää, että linja on tiukempi. Lausunto jätti tulkinnanvaraa”, Orpo sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Orpon mukaan kansalaisjärjestöt eivät voi ottaa viranomaistehtäviä hoidettavakseen.

”Suomessa järjestystä valvovat viranomaiset. Se on yksiselitteinen asia ja siitä on pidettävä kiinni.”

 

Orpo suhtautuu Kolehmaista selvästi varauksellisemmin vapaaehtoisiin katupartioihin.

”Poliisilla on hyviä esimerkkejä kansalaistoiminnasta kuten vihjeet ja ilmiannot. Nyt katupartioinnissa on kuitenkin piirteitä, jotka eivät ollenkaan lisää turvallisuutta.”

Poliisin toiminnasta vastaava Orpo korostaa, että kansalaistoiminnassa on noudatettava lakeja. Se koskee jokaista ihmistä ja ryhmää.

Orpo muistuttaa, että yksilön suojaa ja oikeuksia on aina kunnioitettava. Hänen mielestään vapaaehtoisten, poliisia tukevaan ennaltaehkäisevään toimintaan ei kuulu minkäänlaisten voimakeinojen käyttö. Jokaisen ihmisen ruumiillista koskemattomuutta on kunnioitettava.

”Se raja on siinä.”

 

Juttu julkaistu 5.1. klo 16.41, juttua muokattu klo 16.53 ja 17.03: kirjoitusvirheitä korjattu.