Venäjän-riski kasvaa: ”Karhun kaulapantaan ei kannattaisi kytkeä itseään”

Uusi laki uhkaa suomalaisten valtionyhtiöiden sijoituksia, sanoo Turun yliopiston Pan-Eurooppa-instituutin johtaja Kari Liuhto.

Suomen vienti Venäjälle on pudonnut tänä vuonna 30–40 prosenttia. Kuinka hyvin suomalaiset yritykset osasivat varautua etukäteen Venäjän-kaupan ongelmiin, professori Kari Liuhto?

”Eivät kovin hyvin. Suomi laski paljon Venäjän-kaupan varaan, vaikka Kremlin linja alkoi muuttua jo 2003, kun öljy-yhtiö Jukosin perustaja Mihail Hodorkovski pidätettiin. Sen jälkeen säädettiin laki strategisista aloista ja ulkomaista omistusta alettiin rajoittaa öljy- ja kaasuteollisuudessa.”

Venäjä valmistelee lakia, joka mahdollistaa ulkomaisen omaisuuden takavarikoinnin ilman ennakkovaroitusta. Onko Venäjän ja länsimaiden välinen kauppasota siirtymässä uuteen vaiheeseen?

”Kyllä. Venäjä on pelotellut tällaisilla toimilla vuodesta 2014 lähtien. Nyt laki on menossa duumassa läpi ja tulee voimaan ensi vuoden alussa.”

Venäjä ei ole maksanut Haagin pysyvän välitystuomioistuimen määräämiä 50 miljardin euron korvauksia öljy-yhtiö Jukosin entisille omistajille. EU ja Yhdysvallat uhkaavat takavarikoida siksi Venäjän omaisuutta länsimaissa. Mitä tästä seuraa?