Venäjä haluaa Viipurista julkisivun länteen: Esikuvana Firenze – korruptio ja kavallusepäillyt nakertavat haavetta

Viipurin ihmeen valmistuminen veisi jopa 20–30 vuotta.

Ilja Varlamov
Teksti
Anne Kuorsalo

Talousrikostutkijat iskivät tiistaina 15. elokuuta Venäjän kulttuuriministeriön osastopäällikön Maksim Kononovin työhuoneelle, koska häntä epäillään suuresta kavalluksesta. Heinäkuun lopussa Kononov oli nimitetty Viipurin restaurointitöiden johtoon.

Samaisena tiistaina apulaiskulttuuriministeri Oleg Ryžkov linjasi, miten Viipurista tulee yksi Venäjän ensimmäisiä museokaupunkeja ja julkisivu länteen. Projektin toteutuminen vie 20–30 vuotta.

Raunioituneen Viipurin kunnostushankkeiden ympärillä käänteet alkavat muistuttaa rikosromaanin juonta, vaikka tapahtuvat reaalimaailmassa. Kononov on jo järjestyksessä kolmas kulttuuriministeriön restaurointitöitä johtavan osaston päällikkö, jota epäillään väärinkäytöksistä.

FSB:n, valtion turvallisuuskomitean, tutkijat liittävät Kononovin 500 miljoonan ruplan, noin 7 miljoonan euron kavallukseen, joka tehtiin Omskissa. Urakan uusien museotilojen kunnostamisesta sai 2015 pietarilainen yritys Strojinvestkomplekt. Se ei hoitanut luvattuja töitä ja on nyt konkurssissa.

Kuvioon kuuluu, että firma on osa yritysrypästä nimeltä Jedinye Rešenija. Sen omistajan veli Andrei Artjev on puolestaan johtanut Pietarin rakentamisesta vastaavaa komiteaa vuosina 2012–2013.