Veikkaus salaa tiedot päätoimittajille järjestetyistä matkoista olympiakisoihin ja Lappiin – ”Emme valitettavasti voi raportoida”

Veikkaus on kestittänyt päätoimittajia matkoilla olympiakisoihin ja Lapin huviloille. Tilaisuuksissa on markkinoitu suomalaisen rahapelimonopolin erinomaisuutta.

Arno Ahosniemi
Teksti
Mikko Niemelä

Valtion rahapeliyhtiö Veikkaus on kenties anteliain valtionyhtiö, kun tarkastellaan yhtiön kestitsemiskulttuuria erilaisissa sidosryhmätapaamisissa.

Miljardin euron tulosta tekevä Veikkaus on rakentanut vuosien varrella hyvät suhteet edunsaajiin, poliitikkoihin ja mediaan. Sidosryhmille on myös tarjottu vieraanvaraisuutta lukuisissa eri tilaisuuksissa.

Veikkaus on ajautunut kriisiin useista eri syistä. Toimittajien jutuissa osansa kritiikistä ovat saaneet Veikkausta valvovat poliitikot, Veikkauksen johto, edunsaajat ja viranomaisvalvonta. Nämä kohteet ovat luonnollisia kohteita arvostelulle, sillä valta keskittyy monopolijärjestelmässä kyseisille toimijoille.

Uutisointi Veikkauksen ympärillä muuttui selvästi viimeistään kesän 2019 jälkeen. Toimitukset alkoivat tehdä kriittisiä juttuja Veikkauksesta. Niissä on käsitelty peliongelmia, rahapeliautomaatteja, kyseenalaista markkinointia ja poliitikkojen sekä edunsaajien taloudellisia kytköksiä Veikkaukseen.

Media on kuitenkin jättänyt yhden keskeisen kohteen kritiikin ulkopuolelle – itsensä.