Veikkaus ja miljonääri Teemu Selänne salasivat sopimuksen – pakenivat liikesalaisuuden taakse

Uutisanalyysi: Tekikö Veikkaus niin suuren rahallisen sopimuksen, ettei se uskalla sitä julkistaa?

julkisuuslaki
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Peliyhtiö Veikkaus tiedotti sopineensa entisen NHL-tähti Teemu Selänteen kanssa jatkosopimuksen, joka ulottuu vuoden 2018 vuoden loppuun asti. Selänne ja Veikkaus ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2013 alkaen.

Käytännössä Selänne toimii Veikkauksen ”lähettiläänä” ja markkinoi suomalaista monopolipeliyhtiötä eri tilaisuuksissa.

Onnekkaimmat Veikkauksen kanta-asiakkaista pääsevät jopa tapaamaan Selännettä esimerkiksi tulevassa jääkiekon World Cupissa Torontossa. Siellä maailman parhaat jääkiekkoilijat kohtaavat kahdeksan joukkueen turnauksessa syyskuussa.

Suomen Kuvalehti pyysi Veikkaukselta tarkempia tietoja NHL:ssä miljoonia tienanneen Selänteen roolista suomalaisessa peliyhtiössä. SK pyysi tiedot myös Selänteen palkasta tai palkkiosta, sillä Veikkaus on Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö ja sen satojen miljoonien eurojen tuotot jaetaan vuosittain taiteelle, urheilulle, tieteelle ja nuorisotyölle.

Veikkauksen urheilupelien johtaja Sami Kauhanen kertoi Selänteen roolista sen verran, että vuodenvaihteessa Suomeen tulee yksi rahapeliyhtiö, jonka kanssa Teemu tekee yhteistyötä.

Lisäksi Kauhanen lähetti sähköpostitse Veikkauksen tekemän markkinointivideon Selänteestä. Siinä esiintyvät Selänne ja amerikkalaisesta tv-sarjasta Kauniit ja Rohkeat tuttu Ron Moss.

Tarkemmin Kauhanen ei selittänyt Selänteen roolia Veikkauksessa.

 

Palkkakysymys oli huomattavasti vaikeampi asia vastata. Veikkaus kieltäytyi antamasta tietoja, jotka koskevat Veikkauksen maksamaa palkkaa Selänteelle.

Monopoliyhtiö perusteli kieltäytymistä liikesalaisuudella.

Liikesalaisuuden yksi määritelmistä on se, että sen julkitulo voi tuottaa yritykselle taloudellista tappiota ja aiheuttaa kilpailijoille taloudellista hyötyä. Määritelmä on hyvin lavea.

Mutta onko Selänteen palkka niin merkittävä asia, että monopoliyhtiölle koituisi asiasta tappiota ja kilpailija saisi taloudellista hyötyä?

Esimerkiksi Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koposen ansiotulot olivat vuonna 2014 noin 420 000 euroa – monopoliyhtiö maksoi johtajalleen noin 35 000 euroa kuussa. Mutta tämänhän kilpailijat tietävät, ja tästä verottajan antamasta tiedosta ne eivät tietenkään saa mitään hyötyä?

Selänteen ja Koposen ”työsuhteet” ovat Veikkauksen tulkinnassa siis erilaiset liikesalaisuuden näkökulmasta katsottuna.

Asiaa voi tietenkin tarkastella myös Selänteen näkökulmasta. Jos hän on vaatinut, että sopimus on salainen, niin mitä sitten? Tällainen vaihtoehto vain kuulostaa epäuskottavalta, sillä Selänne tienasi NHL:ssä pelaajaurallaan miljoonia euroja, ja kaikki hänen tekemänsä pelaajasopimuksensa olivat julkisista tietoa – aina.

Tekikö Veikkaus siis miljoonasopimuksen Selänteen kanssa, ja siksi asia halutaan jättää kertomatta?

Varaa jättisopimukseen Veikkauksella on, sillä esimerkiksi viime vuonna yhtiön mainos- ja markkinointibudjetti oli noin 35 miljoonaa euroa. Se kasvoi vuodessa noin viisi miljoonaa euroa. Puolet summasta käytettiin mediamainoksiin ja toinen puoli muuhun markkinointiin.

 

Suomen Kuvalehti vetosi julkisuuslakiin ja vaati saada tietää Selänteelle maksettavan palkan suuruuden. Veikkaus puolestaan vetosi, ettei julkisuuslaki kosketa sitä, sillä Veikkaus on ”yksityisoikeudellinen osakeyhtiö”.

Julkisuuslain tarkoitus on toteuttaa avoimuutta ja hyvää tiedonhallintatapaa viranomaisten toiminnassa sekä antaa yksilöille ja yhteisöille mahdollisuus valvoa julkisen vallan ja julkisten varojen käyttöä.

Veikkaus ei tietenkään ole viranomainen, joka toteuttaa jotain hallinnollista tehtävää. Kaikki Veikkauksen tuotot ovat kuitenkin julkisia varoja, sillä yhtiön omistaa 100-prosenttisesti valtio eli suomalaiset veronmaksajat.

Veronmaksajilla on oikeus tietää, miten veikkausvoittovaroja käytetään mainoksiin ja paljonko miljonääreille maksetaan palkkaa mainoksissa esiintymisestä. Siksi julkisuuslain pitäisi koskettaa myös Veikkausta.

Salaamalla asioita ja vetoamalla ”liikesalaisuuteen” Veikkaus luo vain kuvaa siitä, että todellakin on jotain salattavaa. Tämä ei ole hyvä startti pakon edessä uudistuvalle monopoliyhtiölle, joka yhdistyy yhdeksi suureksi suomalaiseksi peliyhtiöksi vuoden 2017 alusta.