Vanhanen valittaa: Jäin tsunamissa yksin

Eveliina Talvitie
Teksti
Pekka Ervasti

Tuoreessa kirjassa ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk) arvostelee presidentti Tarja Halosta ja puhemies Paavo Lipposta (sd) liian matalasta profiilista tsunamikatastrofin aikoihin.

Toimittaja, tietokirjailija Eveliina Talvitie julkisti teoksensa Matti Vanhanen. Mies joka halusi olla asia yhdessä entisen pääministeri Matti Vanhasen kanssa Helsingissä keskiviikkona 19. lokakuuta 2011. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.


Tuhoisa tsunami Intian valtamerellä tapaninpäivänä 2004 on jäänyt ex-pääministeri Matti Vanhasen mieleen tragediana, jonka paineet hän joutui liian pitkälle kantamaan yksin Suomen valtiojohdossa.

Tuoreessa kirjassa (Matti Vanhanen. Mies joka halusi olla asia, WSOY) entinen pääministeri tilittää hieman katkerasti osaansa tsunamikatastrofin hoidossa Suomessa. Teoksen on kirjoittanut hänen alaisensa, Perheyritysten liiton viestintäpäällikkö Eveliina Talvitie.

Kirjan mukaan Vanhanen vahvistaa kriisiä tutkineen Martti Ahtisaaren työryhmän arvion, että Suomen presidentti esiintyi kansakuntaa ravistelevan tragedian keskellä liian vähän julkisuudessa. Vanhanen olisi toivonut, että myös eduskunnan silloinen puhemies Paavo Lipponen (sd) olisi ottanut enemmän osaa julkiseen surutyöhön.

”Presidentti odotti aika monta päivää ennen kuin tuli ulos”, Vanhanen toteaa kirjassa.

Kirjan julkistamistilaisuudessa Vanhanen kertoi, että arvio perustuu hänen kriisiaikana pitämänsä päiväkirjan sen hetkisiin tunnelmiin.

”Siinä vaiheessa tuntui siltä, että minun piti olla surun jakajana ja välittäjänä operatiivisen johtamisen lisäksi. Se oli aika raskas taakka”, Vanhanen kertoi.

Hän kertoi myös keskustelleensa tilanteen myöhemmin läpi presidentti Halosen kanssa.

Vanhanen ja Talvitie korostivat, ettei kirja ole elämäkerta tai tarkka historiallinen arvio pääministeriajasta. ”Niiden aika tulee myöhemin.”

Talvitien tekstissä korostuu medianäkökulma, pääministerin ja tiedotusvälineiden hankala yhteiselo.

Vaikempana jaksona pääministerikaudellaan Vanhanen pitää niinkutsuttua lautakasajupakkaa. Yleisradion Silminnäkijä-ohjelma antoi tuolloin ymmärtää, että Vanhanen olisi saanut omakotitalorakennukselleen lahjuksenomaisesti rakennusmateriaalia, muun muassa kuuluisaa tuppeensahattua koivulautaa. Asia jäi vaille lopullista vahvistusta.

Julkisen sanan neuvosto antoi Ylelle vapauttavan päätöksen, eikä Vanhanen koskaan vienyt asiaa oikeuteen. Tätä kummasteltiin tuolloin yleisesti, sillä pääministeri oli kyllä haastanut oikeuteen entisen tyttöystävänsä Susan Ruususen paljastuskirjan kustantajan. Käräjäoikeus antoi vapauttavan tuomion, mutta päätös muuttui hovioikeudessa päinvastaiseksi.

Lautakasajupakalla oli Vanhasen tulkinnan mukaan tarkoitus kaataa hänen hallituksensa.

”Ensin esitettiin epämääräinen syyte. Eduskunnassa oli juuri meneillään kriittinen viikko, muun muassa luottamusäänestys oli tulossa. Kyllä siinä oli tavoitteena saada aikaan kierre, että hallitus kaatuu. Minulla on oikeus tähän henkilökohtaiseen mielipiteeseen”, Vanhanen summasi tapahtumaa.