Vanhanen: Syvä viilto turvallisuustunteeseemme

Jokela
Teksti
SK:n toimitus
matti vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) luonnehtii Tuusulan murhenäytelmää hyvin syväksi viilloksi meidän turvallisuustunteeseemme. Hänen mielestään tapaus jättää särön, joka kestää pitkään.


Pääministeri Matti Vanhanen ja peruspalveluministeri Paula Risikko.
Kuva: Jani Hakala

Hallitus sai keskiviikkona illansuussa tilannekatsauksen Jokelan ampumistapauksesta. Tässä yhteydessä hallitus suositti torstaiksi suruliputusta koko maahan.

Vanhanen esitti hallituksen surunvalittelut yhdessä kuuden muun ministerin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Ministerien liikuttuneista ilmeistä näki, että tapaus oli koskettanut kaikkia syvältä.

Vanhanen korosti, että kaikkien ajatukset ovat nyt uhrien omaisten, isien ja äitien, sisarusten, isovanhempien ja ystävien luona. Hän sanoi tuntevansa myös sen pohjattoman tuskan, jota ampujan vanhemmat tuntevat.

Vanhanen kuitenkin korosti, että tilanteesta on päästävä eteenpäin. Sen pitää hänen mielestään rakentua yhteisöllisyyden ja tukijoukkojen varaan.

”Terapiaa ja kriisiapua tarvitaan pitkään”, hän sanoi.

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) kehotti, että Jokelan tragediaa käsiteltäisiin huomenna kaikissa maan kouluissa. Tilanteen käsittely on ennen kaikkea rehtorien vastuulla.

Sarkomaa oli lähtenyt heti iltapäivällä Jokelaan. Järkytys näkyi hänen ilmeistään. Hän korosti, että nyt tarvitaan kaikkea tukea. Tärkeää on, että kriisihoito jatkuu. Hän huomautti myös, että jokaisen aikuisen täytyy nyt välittää turvallisuuden tunnetta lapsille.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) kertoi, että psykososiaalinen tuki on jo aloitettu. Työssä on mukana paljon vapaaehtoisia. Ylipäänsä edessä on hänen mukaansa pitkäkestoinen auttamisprosessi.

Vanhasella oli oma sanomansa myös julkiselle sanalle. Hän muistutti, että nuoret ottavat tietonsa viestimistä. Hänen mielestään olisi harkittava, miten tapahtumasta kirjoitetaan.

STT–RISTO JUSSILA
(STT)

Katso video Jokelan koulukeskuksesta:

Siirry kuvagalleriaan