Uutisyhtiön johtaja auttoi luomaan firman, jolta tilasi toimittajia – MTV:n toimitusjohtaja vaatii selvitystä

Ruutukasvonakin tunnetun henkilöstöjohtajan tekemä vuokratyösopimus purettiin jääviyden vuoksi vain päiviä sen solmimisen jälkeen.

Jarkko Nordlund
Teksti
Jarno Liski

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

MTV UUTISTEN työntekijöitä on viime päivät kuohuttanut uutisia MTV:lle tekevän Mediahub Helsinki -yhtiön tekemä sopimus. Sopimuksella oli tarkoitus ostaa vuokratyötä Mediahubin johtajan kaverin vastaperustetulta yhtiöltä.

Mediahubin hallinto- ja henkilöstöjohtaja, lakimies Ulla Rannikko valitsi vuokrayhtiöksi Helsinki Human Pro Oy:n.

Pian paljastui, että yhtiön perustaja on Rannikon vanha kaveri.

Lisäksi hallituksen varajäseneksi oli yritystä perustettaessa nimetty Rannikon aikuinen tytär. Yhtiö oli myös rekisteröity Rannikon yrityksen omistamaan osoitteeseen.

Jääviysepäilyn takia vuokratyösopimus päätettiin purkaa vain kolme päivää sen allekirjoittamisen jälkeen.

MTV:n toimitusjohtaja, Mediahubin hallituksen puheenjohtaja Jarkko Nordlund on käynnistänyt sisäisen selvityksen tapahtumista.

MTV:n uutistoimintaa tuetaan verovaroin. Liikenne- ja viestintäministeriö päätti joulukuussa 2017 myöntää kolmen miljoonan euron avustuksen uutis- ja ajankohtaistoimintaan.

 

Mediahub on viime ajat hakenut näyttävällä kampanjalla toimittajia, sillä MTV aikoo aloittaa ensi vuoden alussa lisää suoria uutislähetyksiä.

Samalla myös vuokratyön kysyntä kasvaa entisestään.

Vuokratyölle on Pöllölaaksossa jatkuvaa kysyntää, sillä MTV:n ja Mediahubin omistaja Bonnier rajoittaa tiukasti työsuhteisten toimittajien määrää.

Henkilöstövajetta paikataan jatkuvasti vuokratyöntekijöillä, jotka maksavat enemmän kuin työsuhteiset toimittajat.

Vuokratyön käyttöön päädyttiin vuonna 2011 sen jälkeen, kun MTV joutui pitkin hampain vakinaistamaan suuren joukon ketjutetuissa määräaikaisissa työsuhteissa olleita toimittajia.

Työntekijät siirtyivät työskentelemään vuokratyöfirma Nouhau Professionalsin kautta.

Yhtiön perusti MTV:n silloisen päätoimittajan Merja Ylä-Anttilan ystävä, toimittaja Tapio Nurminen vaimonsa kanssa.

Myöhemmin MTV ulkoisti Nurmisille muun muassa koko Huomenta Suomi -ohjelman tekemisen. Nouhau keräsi miljoonavoitot samalla, kun MTV teki suuria tappioita. Tämä herätti pahaa verta MTV:n sisällä.

Ylä-Anttila siirtyi Yleisradion toimitusjohtajaksi tänä syksynä.

 

Keskiviikkona 17. lokakuuta uutisyhtiön henkilöstöjohtaja Ulla Rannikko tiedotti Mediahubin työntekijöille uudesta kumppanista.

Olemme maanantaina allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uuden henkilöstövuokrausyrityksen, Helsinki Human Pro Oy:n, kanssa”, sähköpostissa luki.

Postia oli edeltänyt uutistoimituksessa syntynyt kohu, sillä toimittajat olivat jo kuulleet uudesta yrityksestä ja selvittäneet sen taustoja kaupparekisteristä.

Yhtiö oli perustettu 28. syyskuuta 2018. Sen kaikki osakkeet merkitsi Paula Hakkarainen. Hän tuli myös yhtiön johtoon hallituksen ainoaksi varsinaiseksi jäseneksi.

Yhtiön hallituksen varajäseneksi oli merkitty Ulla Rannikon aikuinen tytär.

Rannikko on tyttönimeltään Hakkarainen, joten työntekijät alkoivat epäillä johtajan ohjaavan vuokrausliiketoimintaa sukulaisilleen.

Rannikko kiistää sukulaissuhteen Hakkaraiseen. Kyse on hänen mukaansa 15 vuotta sitten yhteisten tuttujen kautta alkaneesta kaveruudesta.

”Ei mitään sukua. Ei ex- eikä olemassa olevien puolisoiden kautta. Voit vaikka pyytää väestörekisteristä selvityksen.”

Tyttären mukanaolon hän myöntää.

”Hän [Hakkarainen] kysyi, voiko tyttäreni olla siinä varajäsenenä, että hän sai sen [yrityksen] rekisteröityä. Sanoin, että ei kuulu mulle, kysy tyttäreltäni”, Rannikko sanoo.

Rannikon mukaan hänelle tai hänen tyttärelleen ei ollut luvassa sopimuksesta mitään taloudellista tai muuta hyötyä. Rannikko kertoo tehneensä sopimuksen Helsinki Human Pron kanssa, koska sen tarjous oli halvin.

”Tässä ei ole mitään hämärää.”

Kun tyttären rooli nousi esille uutistoimituksessa, vuokrafirma vaihtoi keskiviikkona 17. lokakuuta vastuuhenkilöitään. Johtaja Rannikon tyttären tilalle tuli Hakkaraisen 85-vuotias isä.

Suomen Kuvalehti selvitti, että tytär ei ole henkilöstöjohtajan ainoa yhteys vuokrayritykseen. Kun yhtiö perustettiin, sen osoitteeksi ilmoitettiin kerrostalo Hämeenlinnan keskustassa, mutta ei lainkaan huoneistonumeroa.

Talon osakasluetteloista selviää, että yksi talon liikehuoneistoista on vastikään merkitty Rannikon oman yrityksen Lakiasiaintoimisto Tawastian nimiin.

Rannikko selittää, että hän oli vain auttanut ystäväänsä henkilöstövuokrausyhtiön perustamisessa.

”Hän sanoi, että hänellä ei ole toimitilaa. Hän ei sitä kotiinsa halunnut. Sanoin, että minun lakiasiaintoimistoni Tawastia omistaa toimitilan. Voit käyttää sitä kunnes löydät toimitilan. Siinä ei ole mitään väärää eikä salattavaa.”

Paula Hakkarainen ei osaa selittää, miksi hän ei voinut rekisteröidä yritystä kotiinsa, vaikka oli rekisteröinyt sinne niin yhtiön verkkosivut kuin yhtiön puhelinnumeronkin.

”Mä en osaa vastata tuohon, että minkä takia mulle tuli mieleen, että se ei voi olla kotiosoite. Siihen mä en valitettavasti voi vastata, mutta ensimmäisenä se tuli minulle mieleen.”

 

Tieto Helsinki Human Pron alkuperäisestä osoitteesta tulee yllätyksenä Rannikon esimiehelle, Mediahubin nykyiselle toimitusjohtajalle ja MTV Uutisten päätoimittajalle Tomi Einoselle.

”En osaa sanoa tältä istumalta juuta enkä jaata, että miksi siellä on tuollainen, jos on. Mä en tiedä tuota. Minulla ei ole ollut mitään tekemistä tämän perustamisvaiheen kanssa.”

Einonen ei kertomansa mukaan ole ollut tietoinen myöskään siitä, että henkilöstöjohtajalla on oma lakiasiaintoimisto.

Ulla Rannikko kertoo kysyneensä etukäteen Tomi Einoselta, voiko hänen kaverinsa Paula Hakkaraisen perusteilla oleva yritys antaa tarjouksen.

Einonen puolestaan sanoo, ettei ole ”tarkkaan tiennyt” Hakkaraisen ja Rannikon tuttavuudesta.

”Sun täytyy se kysyä Ullalta, mä en ihan tarkkaan tiedä. Tiedän sen, että Hakkarainen on ollut erilaisissa henkilöstöhallinnon tehtävissä ja me ollaan muun muassa joskus pyydetty tarjousta firmalta, jossa hän on ollut.”

Einonen kertoo Suomen Kuvalehdelle päättäneensä purkaa sopimuksen kuultuaan Rannikon tyttären roolista yhtiössä.

”Emme voi tällaiselta firmalta mitään palveluksia ostaa. Siinä on Rannikolta harkinta pettänyt.”

 

MTV sai tälle ja ensi vuodelle valtion tukea yhteensä 3 miljoonaa euroa. Tuen tarkoituksena on varmistaa uutistoiminnan monimuotoisuus kaikki kansalaiset tavoittavassa televisiossa.

MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund korostaa ”corporate governancen” eli vastuullisen hallinnon olevan erittäin tärkeä asia yhtiössä.

Tästä huolimatta hallintojohtaja Rannikko kertoi esimiehelleen päätoimittaja Einoselle tekemänsä sopimuksen taustoista vain pala kerrallaan.

Ensin tuttavuudesta, sitten tyttärestä ja vasta Suomen Kuvalehden kysyttyä asiaa myös siitä, että vuokratyöfirma on rekisteröity hänen omistamaansa osoitteeseen.

Vaikka Einonen kertoo sopimuksen perutun ja Rannikon nauttivan hänen luottamustaan, haluaa toimitusjohtaja Nordlund asiasta selvityksen.

”Olen pyytänyt selvityksen asiasta. Oli sopimusta tai ei, niin mä haluan joka tapauksessa käydä sen läpi. Suhtaudumme kaikkiin tällaisiin erittäin vakavasti”, Nordlund sanoo.

Nordlundin mukaan Rannikko voi jatkaa tehtävässään selvityksen ajan.

”Tämä ei ole mikään valtiollinen vuoden selvitys, vaan tehdään tämän viikon aikana”, Nordlund sanoo.