Urpo Lahtisen perinnöstä on riidelty pian kaksikymmentä vuotta

Talousrikosrangaistusta pakoileva Maija-Liisa Lahtinen palasi Suomeen, mutta koskemattomuussuojan turvin. Lehtimogulin leski tunnetaan monitahoisesta perintöriidasta.

Interpolin etsintäkuuluttama Maija-Liisa Lahtinen tunnetaan edesmenneen lehtimoguli Urpo Lahtisen puolisona.

Urpo Lahtisen tunnetuin luomus on vuonna 1959 perustettu Hymy-lehti, joka sai nimensä silloisen aviovaimon mukaan. Vuonna 1991 hän sai aivoinfarktin, ja otti vielä samana vuonna eron vaimostaan. Kahden viikon kuluttua erosta Lahtinen avioitui Maija-Liisa Tynellin kanssa.

Lahtisen viimeisiä vuosia varjosti huomattavasti heikentynyt terveys. Lahtisen kuoltua vuonna 1994 häneltä jäi miljoonaomaisuus, joka oli kertynyt Lehtimiehet Oy:n tuotoista ja yhtiön myynnistä Yhtyneille Kuvalehdille.

Lahtisen pankkitililtä oli siirretty 5,5 miljoonaa euroa sveitsiläiselle pankkitilille puoli vuotta ennen hänen kuolemaansa. Rahat jätettiin ilmoittamatta perunkirjoituksessa ja pesänselvityksessä.

Oikeusjuttujen sarja

Maija-Liisa Lahtinen

Käräjäoikeus piti tekoa törkeänä kavalluksena ja tuomitsi Maija-Liisa Lahtisen kolmeksi vuodeksi vankeuteen keväällä 2005. Hovioikeus alensi tuomiota kahteen vuoteen yhdeksään kuukauteen vankeutta kesäkuussa 2006. Lisäksi Lahtinen määrättiin maksamaan kuolinpesälle vahingonkorvauksena yli viisi miljoonaa euroa korkoineen.

Ongelmana vain on se, että Lahtinen on ollut teillä tietymättömillä vuodesta 2006. Lahtinen ehti poistua maasta ennen hovioikeuden päätöksen julistamista, ja piileskeli pitkään ulkomailla hakien valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Viime vuoden alussa Lahtinen löytyi Sveitsistä, mutta maan oikeusviranomaiset eivät luovuttaneet häntä Suomeen. Vastikään Lahtinen kertoi Helsingin Sanomille asuvansa Keski-Euroopassa, mutta ei Sveitsissä.

Pian Urpo Lahtisen kuoleman jälkeen syntynyt jupakka on kasvanut monipolviseksi oikeusjuttujen sarjaksi. Osapuolina ovet olleet niin Urpo Lahtisen entinen vaimo ja heidän yhteinen poikansa kuin edesmenneen lehtimogulin sihteerikin.

Maija-Liisa Lahtisen mielestä hän tuli tuomituksi Tampereen entisen kaupunginjohtajan Pekka Paavolan todistajankertomusten perusteella. Lahtisen mielestä Paavola kuvaili Sveitsissä avattuun pankkitiliin liittyvistä asioista virheellisesti oikeudenkäynnissä. Paavolaa syytetäänkin nyt perättömän lausunnon antamisesta.

Oikeusjuttu, johon Lahtinen nyt saapui todistajaksi, koskee konkurssipesän kannetta. Pesä vaatii takaisin rahoja, jotka Maija-Liisa Lahtinen antoi tyttärelleen. Lahtisella on jutun takia koskemattomuussuoja, joka jatkuu viisitoista päivää oikeudenkäynnin jälkeen.

Oheinen kuva: Maija-Liisa Lahtinen poistumassa Tampereen käräjäoikeudesta 2. kesäkuuta 2009. Kuva Matti Björkman / Lehtikuva

Maija-Liisa Lahtinen MOT:n haastattelussa.

Lesken taustoista tarkemmin Aamulehden aiemmin julkaistussa jutussa.

Lähteet: Aamulehti, Taloussanomat, Helsingin Sanomat

[Kuvat:maija-liisa lahtinen]