Ukraina tarvitsee kuljetuskalustoa, mutta Puolustusvoimien ylijäämästä ei ole apua: ”Sinne tarvitaan kalustoa, joka toimii varmasti”

Puolustusvoimien käytöstä poistettua kalustoa huutokaupataan taas. Ajoneuvot ovat kuitenkin liian huonossa kunnossa lahjoitettavaksi Ukrainaan.

asekaupat
Teksti
Markus Ånäs

Länsimaat ovat lahjoittaneet runsaasti sotilaskalustoa Ukrainan asevoimille. Suurimman huomion ovat saaneet erilaiset aseet kuten panssari- ja ilmatorjuntaohjukset, mutta Ukrainalla on käyttöä muullekin kalustolle.

Ukraina on onnistunut perustamaan uusia joukkoja liikekannallepanossa, mutta erityisesti paikallispuolustukseen sillä ei ole tarpeeksi materiaalia. Pulaa on muun muassa kuljetuskalustosta, jota Ukraina onkin pyytänyt lahjoituksina.

Esimerkiksi Liettuassa kerättiin lahjoituksina kokonainen saattue kaupunkimaastureita ja pakettiautoja toimitettavaksi Ukrainaan.

Samaan aikaan Puolustusvoimille tukipalveluita ja kalustohuoltoa tuottava Millog valmistautuu huutokauppaamaan Puolustusvoimien käytöstä poistettua kalustoa. Toukokuussa järjestettävän huutokaupan alustavalla listalla on muun muassa maastokuorma-autoja, pakettiautoja, henkilöautoja, mönkijöitä ja moottorikelkkoja.

Huutokauppa on herättänyt ihmetystä sosiaalisessa mediassa. Eikö kalustoa voisi lahjoittaa Ukrainaan?

 

Huutokaupattavat ajoneuvot saattavat näyttää päällisin puolin toimivilta, mutta todellisuudessa käytöstä poistettavien laitteiden kunto on täysi arvoitus, sanoo Millogin jälkikäsittelypäällikkö Heikki Välimäki.

Niiden käyttökuntoon saaminen vaatii lähtökohtaisesti töitä.  Parempikuntoisiakin yksilöitä voi löytyä, mutta niiden kohdalla ongelmaksi voi muodostua varaosien saatavuus.

”Huutokaupassa kaikki materiaali myydään romuna, jälkipuheiden välttämiseksi”, Välimäki sanoo.

Ukrainaan Puolustusvoimien käytöstä poistetusta materiaalista ei hänen mielestään ole.

”Sinne tarvitaan kalustoa, joka toimii varmasti. Oma kantani on, että halvemmalla saisi, jos ostaisi valmiiksi korjattuja yksilöitä, kun näitä laittaisi kuntoon.”

Puolustusvoimat on huutokaupannut käytöstä poistamaansa materiaalia vuodesta 1944 alkaen. Vuotuisissa huutokaupoissa on myyty todella sekalaista kalustoa. Viime vuosina kauppoja on tehty kulloinkin noin puolen miljoonan euron edestä.