Tutkimus: Kenialaiset tekevät eniten töitä Suomessa

kansallisuus
Teksti
Tuomo Paananen
Työ
Sener Caglayan viimeistelee betonilla kaasuputken päät EUPEC:in kaasuputkitehtaalla Mussalon satamassa Kotkassa. Kuva Juha Metso / Str / Lehtikuva

Tilastokeskuksen mittaus osoittaa, että Suomessa muunmaalaiset tekevät enemmän töitä kuin suomalaiset. Jaana Huhta Tilastokeskuksesta kertoo, että lukemat ovat toki suhteellisia.

Tilaston kärjessä ovat kenialaiset, joista työllistyneitä on 67,7 prosenttia. Alankomaalaisista Suomessa tekee töitä 60,2 prosenttia ja nigerialaisista 59,4 prosenttia. Vastaavasti suomalaisia on työelämässä 47,7 prosenttia.

Työllisyystilasto on tehty koko Suomessa asuvan väestön pohjalta.

Vakituisesti maassa asuvia kenialaisia oli vuonna 2009 Suomessa 826. Suomalaisia väestöstä on yli viisi miljoonaa.

”Tilastossa otetaan huomioon vakituisesti Suomessa vähintään vuoden verran asuneet. Muuten tilastosta ei näe, kauanko ihminen on maassa ollut. Ne, joilla on turvapaikan tai oleskeluluvan hakeminen kesken, jäävät tilaston ulkopuolelle.”

Tilastossa on syytä ottaa huomioon, että eri ikäiset ryhmät työllistyvät eri tavalla. Suomessa asuvista kenialaisista ja nigerialaisista suurin osa vuonna 2009 oli työiän keskivaiheessa, noin 20-39-vuotiaita.

Toisaalta iän merkitystä ei kannata liioitella. Esimerkiksi irakilaisista työttömiä on lähes 21,9 prosenttia, vaikka valtaosa maassa asuvista on työikäisiä. Marokkolaisista ilman työtä on 19,9 prosenttia ja afganistanilaisista 18,4 prosenttia.

Suomessa asuvista ruotsalaisista yli 40 prosenttia kuului työvoiman ulkopuolella oleviin, pääasiassa eläkeläisiin.

Suomalaiset pärjäävät työllisyysasteellaan

Kun lasketaan työtä tekevät 18-64-vuotiaat, suomalaiset sijoittuvat tilastossa toiseksi 71,3 prosentilla. Suhteessa paras työllisyysaste on silti kenialaisilla.

Korkein työttömyysaste, noin viisikymmentä prosenttia, on Sudanin, Somalian, Irakin, Afganistanin ja Myanmarin kansalaisilla.

Jaana Huhta mainitsee, että kansalaisuuksia on joskus vaikea hahmotella. Tilastokeskus käyttää eri kansalaisuuksien luokittelussa kansainvälistä ISO 3166 -standardia, jonka mukaan Suomikin on saanut lyhenteensä FI.

”Luokittelu on tarpeellista, esimerkiksi Afrikan maat eroavat toisistaan todella paljon. Niitä ei voi mitenkään laittaa mittauksissa samaan ryhmään.”

Ammattiaseman mukaan tarkasteltuna Suomessa oli vuonna 2008 hieman yli kaksi miljoonaa suomalaista palkansaajaa ja 235 087 suomalaista yrittäjää.

Muunmaalaisista palkansaajista kärkisijaa pitivät kiinalaiset, ahkerimpia yrittäjiä olivat turkkilaiset.