Turun arvokas Genera-kokoelma välttyy hävitykseltä tai ainakin osa siitä – Tilanne kääntynyt 180 astetta

Kohun jälkeen tiloja on laskettu ja harkittu uudestaan.

Turun yliopiston kirjaston korvaamattomaksi luonnehdittu Genera-kokoelma nousi muidenkin kuin akateemisten piirien puheenaiheeksi huhtikuun lopussa. Mari K. Niemi toi Suomen Kuvalehden blogimerkinnässään julki yliopiston suunnitelmat poistaa 1800-luvulle ulottuva ulkomaisen tutkimuksen ja kirjallisuuden jättikokoelma säästö- ja tilasyistä.

Turkulaiset tutkijat esittivät järkyttyneitä kommentteja ja tahtoivat pelastaa hävitettäviksi määrätyt teokset vaikka omiin kellareihinsa, jolloin ne eivät tietenkään enää olisi kirjastomateriaalia. Genera-kirjoilla ei näyttänyt olevan mitään toivoa, koska tilaakaan ei ollut.

Huhtikuun lopulla yliopiston historia-aineiden delegaatio meni kirjastonjohtaja Ulla Nygrénin puheille neuvottelemaan siitä, mitä kirjoille olisi tehtävissä.

Yleisen historian professori Leila Koivunen oli mukana visiitillä ja yllättyi. Tilanne oli kääntynyt noin 180 astetta.

”Kirjastonjohtaja kertoi heti, että tiloja oli laskeskeltu ja harkittu uudestaan. Nyt näyttää siltä, että historia-aineiden seminaarikirjastoon pystytään esimerkiksi kaksoiskappaleita poistamalla raivaamaan tilaa Generan K-luokalle eli historialuokalle. Se säilyy käytännössä sellaisenaan.”