Tuleva piispa Laajasalo nikottelee erityis­tilintarkastukselle – ”Vastahakoisuus ei vähennä huoltani”

Kirkon johto otti kriisiviestintäohjeet käyttöön. Viestinnän työntekijöitä pyydetään raportoimaan Laajasaloon liittyvistä keskusteluista.

Helsingin tuleva piispa Teemu Laajasalo vetoaa tietämättömyyteensä eikä ota kantaa vaatimukseen hänen yhtiöidensä erityistilintarkastuksesta.

Helsingin hiippakunnan johtava luottamushenkilö, hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen ehdotti Laajasalolle tämän osakeyhtiöiden tarkastamista jo 6. syyskuuta. Korhosen mukaan näin voitaisiin hälventää Laajasalon yritystoimintaan liittyviä epäluuloja. 

Korhonen vertaa tilannetta siihen, jos joku nimitetään tärkeään maalliseen virkaan. Tuolloin tehdään automaattisesti selvitys sidonnaisuuksista. Näin voidaan välttää esimerkiksi jääviystilanteet.

Suomen Kuvalehti kertoi Laajasalon yhtiön taloussotkuista 23. elokuuta. TL Opetus Oy on pahasti velkaantunut ja tilintarkastaja on vuosien varrella joutunut puuttumaan toistuvasti taloudenpitoon esimerkiksi lainvastaisten lähipiirilainojen takia. Vuoteen 2013 yhtiö pyöritti pääsykoevalmennusta yliopistoon pyrkiville.

Johanna Korhonen oli pyytänyt Laajasaloa ilmoittamaan perjantaihin 15. syyskuuta mennessä, suostuuko hän erityistilintarkastukseen. Korhosen mukaan tarkastuksen kulut voisi mahdollisesti hoitaa hiippakunnan tuomiokapitulin määrärahoista. 

”Pikaisella googlettamisella en ihan heti ymmärrä, miten se liittyisi lopetettavaan yritykseeni.”

”Ymmärsin saamastani viestistä, että Teemu Laajasalo vaikuttaa huomattavan vastahakoiselta suhteessa ehdotukseen, että selvitettäisiin hänen talousasiansa kunnollisesti. Tämä erittäin suuri vastahakoisuus ei valitettavasti yhtään vähennä huolestuneisuuttani tässä asiassa”, Korhonen sanoo.

”En ole ennen ehdotustasi kuullut koko asiasta. Pikaisella googlettamisella en ihan heti ymmärrä, miten se liittyisi lopetettavaan yritykseeni”, Laajasalo viestitti Korhoselle tänään.

Erityistilintarkastus voidaan määrätä tehtäväksi esimerkiksi silloin, jos epäillään, että yritys ei ole hoitanut talouttaan lakien mukaisesti. Usein se tehdään konkurssi- tai yrityssaneeraustilanteessa. Laajasalo on kertonut pyrkivänsä ajamaan yrityksensä toiminnan alas lähiaikoina.

 

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan kirkon viestinnän johto on ohjeistanut viestinnän työntekijöitä kriisiviestinnässä tapaus Laajasalon takia.

Ohjeistuksen mukaan kyse on varautumisesta mainekriisiin ja kirkon puolesta asiaa voi kommentoida ainoastaan Laajasalo itse.

Lisäksi työntekijöitä on kehotettu raportoimaan viestinnän johdolle, jos he havaitsevat aiheeseen liittyviä keskusteluja.

 

Juttu julkaistu 15.9. klo 15.30, juttua muokattu klo 16.23: lisätty maininta, että kirkon viestinnän johdon ohjeistus koskee viestinnän työntekijöitä.