Tom Packalén: "Aloite pakkoruotsin poistamiseksi ei edistä suomenkielistenkään oikeuksia"

pakkoruotsi
Teksti
Matti Simula

Oletteko kaksikielinen, kansanedustaja Tom Packalén (ps)?

”En ole. Äidinkieleni on suomi. Sukuni on tosin puoliksi ruotsinkielinen.”

Miten suhtaudutte pakkoruotsikeskusteluun?

”Se on iso, tärkeä kysymys, johon ei ole yksinkertaista ja helppoa ratkaisua.”

Yli 50 000 suomalaisen allekirjoittama kansalaisaloite vaatii ruotsin opiskelun muuttamista vapaaehtoiseksi. Miten äänestätte, kun asia tulee eduskuntaan?

”On mahdollista, ettei sivistysvaliokunta tee asiasta mietintöä, jolloin siitä ei edes äänestetä täysistunnossa. Jos se tulee äänestykseen, niin tässä muodossa oleva aloite ei mielestäni ota huomioon kaikkien oikeuksia. Ei suomenkielistenkään oikeuksia. En ole valmis tätä esitystä hyväksymään.”

Miksi pidätte aloitetta ongelmallisena?

”Meillä on vaatimuksena virkamiesruotsin taito moniin virkoihin. Aloitteeseen olisi pitänyt yhdistää se, miten turvataan jatkossa kaikkien kielelliset oikeudet. Pitää tehdä järjestelyt, joilla turvataan se, että ruotsinkieliset saavat palvelut äidinkielellään. Ratkaisu voi olla joku muukin kuin nykymalli, missä kaikki yrittävät opiskella ruotsia. Mutta vaihtoehtoinen malli pitää ottaa huomioon jo tässä vaiheessa.”

”Haluan puolustaa erityisesti suomenkielisten oikeuksia. Ruotsinkieliset oppivat suomea, koska he elävät muutamaa paikkakuntaa lukuun ottamatta suomenkielienemmistöisissä kunnissa. He saisivat kohtuuttoman kilpailuedun suomenkielisiin verrattuna niin kauan kuin virkamiehiltä vaaditaan molempien kotimaisten kielten taitoa.”

”Olen huolissani, jos kaikki vanhemmat laittavat esimerkiksi Lappeenrannassa lapsensa lukemaan venäjää. Kuka sanoo, että kaikki lappeenrantalaiset nuoret haluavat matkailualalle? Joku voi haluta virkamieheksikin.”

Ettekö ole tässä asiassa puolueessanne melko yksinäinen?

”Olen. En ole kuitenkaan kaivautunut mihinkään juoksuhautaan. Toivon sellaista kokonaisratkaisua, ettei sen valuvikoja jouduta korjaamaan heti seuraavassa vaiheessa.”

Miksi pakkoruotsin poistaminen on useimmille perussuomalaisille tärkeää?

”Pakkoruotsi aiheuttaa kustannuksia kansantaloudelle. Eikä nykyjärjestelmä toimi, eivät kaikki suomenkieliset opi ruotsia riittävän hyvin. Eikä pohjoismaisten suhteiden hoito välttämättä vaadi ruotsia. Toisaalta esimerkiksi Brasiliassa, Intiassa ja Kiinassa puhuttavien kielten merkitys kasvaa koko ajan.”

Kuva Markku Ulander / LK.