Tietosuojavaltuutetto Reijo Aarnio Facebookista: "Viidakossakin on oltava lait"

Facebook
Teksti
Jarmo Raivio
Reijo Aarnio

Ilmaispalvelun vastineeksi ei kannata luopua yksityisyydestään, muistuttaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Huippusuosittu internetin yhteisöpalvelu Facebook on muuttanut käyttäjiensä yksityisiksi tarkoittamia tietoja julkisiksi ja tehnyt tilanteen korjaamisesta vaikeaa. 31. toukokuuta onkin julistettu kansainväliseksi Eroa Facebookista -päiväksi.

Miten Facebook suhtautuu käyttäjiensä yksityisyyteen, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio?

”Näyttää siltä, että siinä on paljon parantamisen varaa.”

Esimerkiksi missä asioissa?

”Facebookin ja sen käyttäjien välisessä oikeudellisessa tasapainossa. Facebook tekee ratkaisuja ottamatta käyttäjien etuja ja oikeuksia huomioon.”

Onko yhteisöpalvelun tapa käsitellä käyttäjien tietoja laiton?

”Kysymys siitä, mitä lakia näissä globaaleissa palveluissa sovelletaan, on hirmuisen vaikea. Joku asia voi olla laiton Euroopassa, mutta ei USA:ssa. EU:n linja on, että ihmisten perusoikeudet, kuten juuri yksityisyyden suoja, on taattava riittävän hyvin lain tasolla.”

Pitääkö käyttäjien pystyä seuraamaan, miten erilaiset nettipalvelut heidän tietojaan käyttävät?

”Ehdottomasti. Se oikeus on kirjattu sekä lakiin että direktiiviin. Tosin ihmiset eivät tiedä oikeuden olemassaolosta, eivätkä palvelut juuri kerro siitä.”

Eli seuraaminen ei onnistu?

”Juuri niin.”

Voiko esimerkiksi Facebook vedota siihen, että käyttäjä on hyväksynyt palvelun ehdot?

”Olen ymmärtänyt, että ehdot voivat olla jotain tänään ja huomenna Facebook muuttaa niitä yksipuolisesti. Silloin se suostumus ei päde.”

Pitäisikö tietojen käyttöä säädellä nykyistä tarkemmin?

”EU:n tietosuojadirektiiviä ollaan uudistamassa, lähtökohtina ovat juuri monikansalliset palvelut ja uusi teknologia, jota myös Facebook edustaa. Vuonna 1995, kun direktiiviä tehtiin, ei ollut hajuakaan näistä uusista palveluista. Uudistus tulee heijastumaan myös sosiaalisiin palveluihin.”

Eikö netin ilmaispalveluita voi pitää vaihtokauppana, käyttäjä luopuu osasta yksityisyyttään ja saa palvelun ilmaiseksi?

”Tietosuojaan kuuluu myös ihmisen itsemääräämisoikeus omiin tietoihinsa. Että ne saa esimerkiksi poistettua, jos haluaa. Ja lähtökohta on se, että näitä oikeuksiasi et voi koskaan luovuttaa kokonaan pois.”

”Lisäksi pitäisi tutkia vähän tarkemmin käsitettä ilmaispalvelu. Voiko sellaisia olla oikeasti olemassa? Ei Facebookin toiminta pyöri ilmaiseksi.”

Ehkä toimittaja ja tietosuojavaltuutettu nipottavat, jos suuri enemmistö Facebookin käyttäjistä ei pidä tietojen levittämistä ongelmana?

”Käyttäjät tai edes viranomaiset eivät tiedä, mihin se lopulta johtaa, jos päätät käyttää Facebookia. Se on ongelma, tilanne muuttuu koko ajan. Pitäisi olla järjestelmä, joka auttaisi ihmisiä ymmärtämään, mihin nämä päätökset johtavat. Sama koskee esimerkiksi Googlea.”

”Ongelmia tuntuu tulevan koko ajan lisää, identiteettivarkaudet lisääntyvät, haittaohjelmia levitetään, tietoja käytetään väärin. Jotain se kertoo, että nyt on puhuttu joukkopaosta Facebookista. Ehkä ihmiset äänestävät jaloillaan.”

Millaiset mahdollisuudet tavallisella suomalaisella on selvittää tietosuoja-asioitaan Googlen tai Facebookin kanssa?

”Valitettavasti näiden isojen amerikkalaisten kohdalla eurooppalainen käsi ei oikein ylety valtameren yli.”

Kuinka kiinnostuneita nämä yhtiöt ovat Suomen tietosuojavaltuutetun sanomisista?

”EU:n tietosuojavaltuutetut pyrkivät esiintymään näissä asioissa yhtenä ryhmänä. Silloin se sanomisen paino on vähän kovempi kuin jos yksi maa sooloilee.”

”Joskus viranomaiset voivat auttaa ihmisiä näissä asioissa, mutta se ei missään nimessä ole helppoa eikä lopputulos ole ennalta varma.”

Aiheesta lisää:
Sosiaalisen median iloilla on hintansa – yritykset haluavat käyttäjäprofiilisi (Suomenkuvalehti.fi 31.3.2010)

Kuva Markus Sommers / Tietosuojavaltuutetun toimisto