THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo: Nuorten käsitys alkoholista kiristyy, mutta huumeisiin suhtaudutaan väljemmin

alkoholi
Teksti
Pauliina Penttilä
Kirsimarja Raitasalo. Kuva Markus Pentikäinen.

Raittiiden osuus 15-16-vuotiaista suomalaisista on noussut, kertoo eurooppalainen koululaistutkimus. Vuonna 1995 alkoholille sanoi ei 11 prosenttia nuorista, viime vuonna 16 prosenttia. Mistä kehitys johtuu?

”Sitä on pohdittu kovasti. Yleinen käsitys on, että nuorisokulttuurissa on tapahtunut jonkinlainen muutos. Humala ole enää niin tavoiteltava juttu kuin se oli vielä 1990-luvulla, kun koululaistutkimus aloitettiin. Nuorten käsityksiä alkoholiin liittyvistä riskeistä on tutkimuksessa kysytty, ja nuoret näyttävät pitävän niitä suurempina kuin ennen.”

Ennakoiko tämä sitä, että suomalaisten juomatavat muuttuvat?

”Näin ei näytä tapahtuvan. Kun nuoret tulevat täysi-ikäisiksi, he alkavat käyttää alkoholia samalla tavalla kuin aiemmatkin 18-vuotiaat. Alkoholin käytön aloitusikä on noussut, mikä on tietysti sinänsä hyvä asia.”

Mistä alle 18-vuotiaiden asennemuutos johtuu?

”Se on aika perimmäinen kysymys. Juomista on ehkä alettu pitää junttiuden osoituksena, siihen ei enää liitetä positiivisia mielikuvia. Samantyyppinen kehitys on tapahtunut tupakoinnin suhteen. Nuorten joukossa on kuitenkin edelleen paljon niitä, jotka juovat humalahakuisesti ja paljon, mutta toisaalta myös niitä, jotka arvostavat muita asioita, kuten terveitä elämäntapoja.”

Kannabikseen nuoret suhtautuvat entistä myönteisemmin. Sitä kokeilleiden määrä oli noussut vuoden 1995 viidestä prosentista 11:een. Miksi näin?

”Ei voida sanoa, että kannabis olisi suoraan korvannut juomista. Kannabismarkkinoissa on tapahtunut muutoksia: kotona kasvattamisen myötä marihuanan suosio on kasvanut ja saatavuus helpottunut. Tämä näkyy aikuisten keskuudessa ja nyt ehkä nuorissakin. Maailmalla on huomattu, että itse kasvatetun marihuanan käyttöön liitetään terveellisyyden ja turvallisuuden mielikuvia. Uskotaan, että riski jäädä kiinni on pienempi kuin huumeiden tavallisessa katukaupassa.”

Nuoret saattavat puolustaa kannabista ja huomauttaa, että alkoholista koituu vielä suurempia haittoja. Mitä siihen voi sanoa?

”Ei kannabis harmitonta ole. On sitten missä tahansa aineissa, niin siihen liittyy riskejä tapaturmista alkaen. Nykyisin markkinoilla oleva kannabis on jalostettua, se on vahvempaa kuin menneinä vuosikymmeninä. Kannabis ei missään nimessä ole turvallista käyttää.”