Tarja Halonen: Olen keskustellut Putinin kanssa useasti hänen tulevaisuudestaan

Kuva Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Tasavallan presidentti Tarja Halonen (vas.) tapasi Venäjän päämisterin Vladimir Putinin Moskovassa 9. marraskuuta 2010. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.


Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen keskusteli Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa useita kertoja Putinin tulevaisuudesta ennen Venäjän vuoden 2008 presidentinvaaleja.

”Nyt sen voi jo sanoa, puhuttiin siitä montakin kertaa”, Halonen kertoi lentokoneessa palatessaan valtiovierailulta Venäjältä torstaina.

Putin ei vuoden 2008 vaaleissa perustuslain mukaan voinut enää asettua ehdolle, sillä hänen toinen peräkkäinen presidenttikautensa oli päättymässä. Niin Venäjällä kuin Venäjän ulkopuolella monet uskoivat kuitenkin vahvasti, että perustuslakia muutetaan ja Putin jatkaa kolmannelle kaudelle.

Putin nosti lopulta ehdokkaaksi Venäjän nykyisen presidentin Dmitri Medvedevin. Putin itse on nyt pääministeri.

”Perustuslakia pitää kunnioittaa”

”Olin ehdottomasti sitä mieltä, että perustuslakia pitää kunnioittaa. Olen kotimaassa sitä mieltä, joskus kiusallisuuteen asti, ja olen sitä mieltä myös Venäjän osalta. Tämä ratkaisu, minkä tekivät, niin senhän he tekivät tietysti itse, mutta se on aivan oivallinen”, Halonen sanoi.

Halonen kertoi olleensa Putinin ja ”muiden venäläisten” kanssa yhtä mieltä siitä, että perustuslain muuttaminen olisi ollut Venäjälle vahingoksi.

”On historiallinen asia, että tulee presidentiksi vaaleilla ja lähtee pois vaaleilla”, Halonen sanoi Putinin presidenttikaudesta.

”Vaikka sitten tietysti Medvedevin valinnasta ja Putinin osuudesta on paljon keskusteltu. Mutta ei se niin harvinaista ole. (- -) On ihan, yleistä että tuetaan saman linjan ihmistä. Meillähän siinä on oltu aika tiukkoja, että ei saa tukea”, Halonen sanoi.

Venäjän Moskovaan ja Kazaniin suuntautuneella valtiovierailulla Halonen tapasi sekä Medvedevin että Putinin. Halonen kertoi, että molempien kanssa tuli puhetta seuraavasta Venäjän vallanvaihdosta. Venäjällä on presidentinvaalit keväällä 2012.

”Kyllä he arvasivat, että otan esille.(- -) Luultavasti he eivät itsekään vielä ole päättäneet, miten se menee”, Halonen kertoi.
Halonen korosti, että illallinen tiistaina pääministeri Putinin kanssa oli keskustelu. Valtiovierailun neuvottelut Halonen kävi presidentti Medvedevin kanssa.

”Meillä on tästä 15 vuoden työkokemuksesta sellainen hyvä työsuhde, tai voisiko sitä kutsua jonkinlaiseksi ystävyyssuhteeksi. Puhutaan paljon ja ollaan välillä aika värikkäästikin eri mieltä”, Halonen kertoi Putinista.

”Huumorintajusta apua”

Halosen mukaan pitkän yhteistyön aikana on löytynyt ”selkeät linjat, mistä kannattaa keskustella”.

Yksi aiheista on ympäristönsuojelu. Kun Halonen aloitti keskustelut Itämeren suojelusta ja vesienpuhdistuksesta, se ei ollut vastapuolesta kovinkaan kiinnostavaa. Nyt venäläiset ottavat aiheen itsekin esille. Tällä kertaa Putin toi illallispöytään Kaliningradin vedenpuhdistamon ja vakuutti, että hanke hoidetaan asianmukaisesti.

Halonen kertoi, että Putinin kanssa keskustellessa on apua huumorintajusta.

”Putin osaa olla hyvin huumorintajuinen. Tässä tapauksessa on etua siitä, että olen kotoisin Helsingin Kalliosta. Olen oppinut stadilaiseen huumorintajuun”, Halonen sanoi.

Tärkeintä on kuitenkin luottamuksen rakentaminen. Halosen mukaan on tärkeää tietää, että keskustelukumppani puhuu kasvokkain ja selän takana samalla tavalla.

”Tarvitsevat toisiaan”

Halonen näkee eroja Venäjän nykyisessä ja entisessä presidentissä, jotka nyt johtavat Venäjää eräänlaisena tandemina.

”Mitenkään sievistelemättä, niin minun mielestäni he tarvitsevat toinen toistaan”, Halonen sanoi. ”Ja se on vahvistunut tämän matkan aikana.”