Tapiolan johtaja: "Uusi pankkikriisi ei uhkaa Suomea"

asuntolainat
Teksti
Pekka Anttila
Marja Pajulahti

Velkakriisi ravistelee vakavasti Euroopan talousrakenteita. Millä tavalla mullistus on vaikuttanut suomalaisten pankkien toimintaan, Tapiola Pankin toimitusjohtaja ja Suomen Asuntoluottopankin entinen johtaja Marja Pajulahti?

”Pankkien jälleenrahoituksen hinta on nousemassa. Ne joutuvat maksamaan enemmän toisilta pankeilta ja ulkopuolisilta lainaamastaan rahasta. Tämä liittyy yleiseen taloudelliseen tilanteeseen.”

Mitä tämä merkitsee kuluttajille?

”Kun pankkien hankkiman rahan hinta nousee, asiakkaat joutuvat maksamaan uusista asuntolainoistaan korkeampia marginaaleja. Jos korkomarginaali on ollut 0,5 prosenttia, niin nyt se on lähempänä yhtä prosenttia. Nousupaineita on vielä tämän jälkeenkin.”

Missä kunnossa suomalaiset pankit ovat?

”En näe mitään uhkakuvia. Suomen valtio ja suomalaiset pankit ovat velkakriisin suhteen hyvissä asemissa. Mutta kansainväliseen pankkisektoriin liittyvät epäilykset nostavat rahan hintaa. Se ei voi olla vaikuttamatta suomalaisiin pankkeihin. Suomalaisilla on kuitenkin mittavasti rahaa käyttelytileillä, ja se on pankeille halpaa rahan raaka-ainetta.”

Onko uusi pankkikriisi mahdollinen Suomessa?

”En pidä sellaista tilannetta mahdollisena. Me elämme niin erilaisessa tilanteessa kuin 1990-luvulla. Silloin lama aiheutti työttömyyttä, asuntojen hinnat romahtivat eivätkä ihmiset pystyneet maksamaan lainojaan. Tätä kautta vaikeudet siirtyivät pankkeihin, ja yrityksiä kaatui konkursseihin. Mutta vuoden 2008 finanssikriisin yhteydessä yksikään suomalainen pankki ei joutunut turvautumaan valtiontukiin.”

Millä tavalla velkakriisi näkyy asuntolainamarkkinoilla?

”Sillä ei ole vielä vaikutuksia kuluttajiin, mutta asuntokauppoja on tehty vähemmän, kun yleinen epävarmuus on lisääntynyt. Työllisyystilanteella on suurempia seurauksia, mutta toistaiseksi 90 prosenttia työssäkäyvistä ihmisistä on säilyttänyt työpaikkansa.”

Esimerkiksi taloyhtiöiden ja yritysten lainaehtoja on jo muutettu. Onko tämä mahdollista myös asuntovelallisten kohdalla?

”Yksityishenkilöiden lainojen korkomarginaaleja ei voi muuttaa. Muutokset koroissa tapahtuvat viitekorkojen vaihtelujen mukaisesti. Pankkien on nyt tehtävä lainojensa hinnoittelupäätökset viisaasti.”

Kuinka pitkään korot pysyvät nykyisellä tasollaan?

”Isoja hyppäyksiä ei ole näköpiirissä. Kansainväliset pitkät viitekorot ovat todella matalalla, mikä ennustaa, että alhainen taso säilyy ainakin vuoden verran, ehkä pidempäänkin. Korot alkavat nousta vasta, kun talous lähtee paremmille raiteille.”

Syynätäänkö asiakkaiden luottotietoja ja vakuuksia nyt tarkemmin?

”Lainapäätöksiä ja -ehtoja ei ole kiristetty. Asiakkaan pitää huolehtia siitä, että hän pystyy vaivatta selviämään asuntolainasta, jotta rahaa jää muuhunkin elämiseen.”

Miten asuntovelallisen pitäisi varautua velkakriisin mahdolliseen leviämiseen?

”Asumisen tarve ratkaisee sen, milloin asuntoja ostetaan ja vaihdetaan. Etenkin asuntoa vaihtavien ihmisten kannattaa nyt varoa joutumista kahden asunnon loukkuun, koska myyntiajat ovat pidentyneet.”

Mitkä muut tekijät vaikuttavat kuluttajien taloudelliseen asemaan?

”Verotus tulee kiristymään jonkin verran, ja sitä kautta tilanne koskettaa kaikkia suomalaisia. Myös ruokakauppaan menee koko ajan enemmän rahaa, ja lisäksi energian hinta on noussut. Elinkustannusten kasvulla onkin suurempi vaikutus kotitalouksiin kuin korkojen nousulla.”

Kuva Petri Kaipiainen