Takinkääntö: Kokoomus vaatii nyt pakkoliitoksia kaupunkiseuduille

Kuva Hannu Lindroos.
Kokoomus on viemässä esityksen kaupunkiseutujen kuntien pakkoliitosten mahdollistamisesta kehysriiheen. Vaikka kuntavaalien alla puolueen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen sanoi useaan otteeseen, ettei pakkoliitoksia ole tulossa, puolueen kanta näyttää vaalien jälkeen jälleen muuttuneen.
Suomen Kuvalehden tietojen mukaan hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) on jo viemässä esitystä valtioneuvoston toimivallan laajentamisesta kaupunkiseutujen osalta ministeriön valmisteleviin elimiin.
Esitys tuskin on yllätys suurten kaupunkiseutujen kehyskunnille. Pakkoliitosten vauhdittaminen käynnistettiin kokoomusvetoisten kaupunkien kautta. Esimerkiksi Helsinki, Turku ja Jyväskylä vetosivat omissa lausunnoissaan kuntarakennelakiluonnoksesta, että valtioneuvoston toimivaltaa tulisi laajentaa.
Käytännössä toimivallan laajentaminen tarkoittaa lainoppineiden mukaan vain pakkoliitoksia.
Kokoomus antoi oman lausuntonsa lakiluonnoksesta 7. maaliskuuta. Puolueen lausunnossa todetaan, että ”kaupunkiseutujen osalta on syytä harkita valtiolle ehdotettua tiukempaa päätösvaltaa selvitysten käynnistämiseen ja myös liitoksiin”.
Kyseeseen tulisivat ilmeisesti ainakin suurimpien kaupunkien kehyskunnat, joita on syytetty ”kermankuorijoiksi” kuten esimerkiksi Kaarina, Raisio, Naantali, Pirkkala, Kangasala, Lempäälä, Ylöjärvi, Muurame, Mustasaari, Siilinjärvi, Hollola ja Nastola.
Katainen kiisti vaalitentissä
Kuntavaalien alla 11. lokakuuta 2012 Ylen vaalitentissä Katainen kiisti jyrkästi Sdp:n väitteet, että kokoomus olisi ajamassa pakkoliitoksia kuntarakennelakiin.
”En ymmärrä yhtään, ihmettelen väitettä suuresti. Juttelin muutamien puheenjohtajakollegoideni kanssa ja luulen, että tässä on jokin uutisankka. Minulle ja muutamalle kollegalle ei ole avautunut, mistä on kysymys. Tässä on pakko olla jokin väärinkäsitys, mikä minulle ei ole avautunut”, Katainen sanoi tuolloin.
Kuntavaalien alla kokoomus rauhoittelikin kehyskunnissa omia ehdokkaitaan painottaen, että he voivat vapaasti tuoda esille oman kuntaliitoskantansa ja että pakkoliitoksia ei ole tulossa.
Pakkoliitokset ovat kummitelleet kuntauudistuksen taustalla kuitenkin alusta alkaen. Sekä Henna Virkkunen että Jyrki Katainen ovat puolentoista vuoden ajan antaneet puolueen linjauksesta kovin ristiriitaisia lausuntoja: välillä pakkoja ja määräyksiä on ollut luvassa, välillä taas ei.
Kuntauudistuksen alkumetreiltä lähtien kunnat ovat yrittäneet ottaa selvää Kataisen hallituksen todellisista aikomuksista. Kuntatutkijat ovat sanoneet, että juuri kuntien epätietoisuudessa roikottaminen on ajanut uudistuksen solmuun.
Umpisolmuja auki kehysriihessä
Sekä kuntauudistuksen että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen umpisolmut on määrä aukoa hallituksen kehysriihessä 21. maaliskuuta. Odotettavissa on tiukka vääntö.
Sopivasti kehysriihen alla 8. maaliskuuta valtiovarainministeriön kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajalan johtama Kaupunkiseutujen tuki -työryhmä luovutti oman raporttinsa, jossa virkamiestyöryhmä esittää, että valtioneuvoston toimivallan laajentamista arvioitaisiin kaupunkiseutujen kohdalla, jotta kuntauudistuksen tavoitteet saavutettaisiin.
Kokoomus ja ministeriön virkamiehet saavat tukea vasemmistoliitosta, joka on lakiluonnoksesta antamassaan lausunnossa asettunut samoille linjoille, joskin varovaisin sanakääntein.
”Samaten tulisi valtioneuvostolla olla toimivaltaa, mikäli selvitysvelvollisuudessa olevalla alueella ei päästä sopimukseen sellaisesta alueen toiminnallisesta kokonaisuudesta, jonka puitteissa kunnalliset peruspalvelut voidaan laadukkaasti ja tasapuolisesti järjestää”, vasemmistoliitto lausuu.
SK:n tietojen mukaan vasemmistoliiton vahva vaikuttaja, kansanedustaja ja ex-kuntaministeri Martti Korhonen olisi ollut aloitteellinen kirjauksen saamiseksi puolueen lausuntoon. Korhonen on myös kuntien etujärjestön Kuntaliiton hallituksen jäsen.
Nyt pakkoliitokset ovat käytännössä enää Sdp:stä kiinni. Syyskuusta 2011 lähtien Sdp:n kaikki keskeiset puoluevaikuttajat ovat toistaneet toistamasta päästyään, että puolue ei hyväksy kuntien pakkoliitoksia ja se on puolueelle kynnyskysymys.
Saman linjauksen puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen toisti viimeksi lauantaina 9. maaliskuuta puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.
Oikeuskansleri tutkii kantelua
Samanaikaisesti kun hallituspuolueet vääntävät keskenään kuntauudistuksen ohjauskeinoista ja sote-malleista, oikeuskansleri Jaakko Jonkka pääsee pohtimaan kuntauudistuksen menettelyjä jo toistamiseen.
Tällä kertaa kantelun on tehnyt vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi, joka haluaa oikeuskanslerin tutkivan valmisteluprosessin lainmukaisuuden.