Suurlähettiläs Jarno Syrjälä: Saudi-Arabia ei torjunut Kataista eikä Stubbia

Suomen Kuvalehti pohti, miksi maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia ei halunnut vastaanottaa korkean tason suomalaista liikemiesvaltuuskuntaa, jota johtivat pää- ja ulkomaankauppaministeri. Toimittaja Hannu Pesosen kirjoittaman jutun ja päätoimittaja Tapani Ruokasen blogin julkaisemisen jälkeen Suomen Saudi-Arabian suurlähettiläs ja Saudi-Arabian lähetystö Helsingissä ovat lähettäneet oman puheenvuoronsa. Näin kirjoittaa Saudi-Arabian Suomen-suurlähettiläs Jarno Syrjälä.

Saudi-Arabia ei torjunut Kataista eikä Stubbia

Suomen Kuvalehti on käsitellyt pääministeri Jyrki Kataisen ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin Saudi-Arabiaan suuntautuvan vienninedistämismatkan siirtämistä. Suomen Riadissa toimivana suurlähettiläänä haluan tuoda esiin oman näkökulmani. Asia ei ole aivan niin suoraviivainen, kuin mitä artikkeleissa annetaan ymmärtää.

Matkan peruuntumisen syyksi artikkeleissa on arvioitu, että Suomi ei olisi osallistunut Riadissa järjestettyihin opetusmessuihin riittävän korkealla tasolla. Peruuntumisen syy ei oman käsitykseni mukaan ollut mielenilmaus eikä siitä päätetty yhtäkkiä, kuten artikkelissa arvioidaan. Saudi-Arabian edustajien kanssa on sovittu, että matkan valmistelua jatketaan ja sille etsitään toinen, sopivampi ajankohta. Saudi-Arabia ei siis torjunut pääministeri Kataisen ja ulkomaankauppaministeri Stubbin vierailua. Virallisessa vastauksessaan saudit toivottavat vieraat tervetulleeksi.

Olen messujen valmisteluprosessin aikana keskustellut osallistumistasostamme Saudi-Arabian opetusministerin kanssa useita kertoja. Osallistumistaso sovittiin yhdessä. Valtiosihteerin toimiminen teemamaan edustajana messuilla ei ole mitenkään tavatonta. Vastaavalla tasolla edustautui vuonna 2012 opetusmessuilla silloinen teemamaa Etelä-Korea. Valtiosihteeri Tapio Kosunen sai isänniltä täysin normaalin vastaanoton ja hän myös hoiti oman osuutensa virallisen delegaation johtajana erinomaisesti.

Artikkeli nostaa hyvin esille opetussektorin merkityksen Saudi-Arabialle. Suomelle oli suuri kunnia toimia tänä vuonna Riadin kansainvälisten opetusmessujen teemamaana. Kuten artikkelissa todetaan, niin osastomme keräsi runsaasti vierailijoita sekä huomiota myös tiedotusvälineissä. Paikalla olleet yritykset sekä maamme asiantuntijat esiintyivät kaikki tavalla, josta voimme olla ylpeitä. Tie suomalaiselle opetusviennille Saudi-Arabiaan on auki.

Vuoden 2012 aikana Saudi-Arabia nousi tullitilastojen mukaan tärkeimmäksi vientimme kohdemaaksi Lähi-idässä. Työtä maidemme välisten suhteiden kehittämiseksi tehdään joka päivä. Nämä suhteet eivät ole kiinni yhden matkan siirtymisestä.