Suomifutis hakee televisionäkyvyyttä - Veikkausliiga URHOtv:lle

canal+
Teksti
Pekka Anttila
Veikkausliiga
FFC Interin Joni Aho (vas.) taistelee pallosta Hongan Jami Puustisen kanssa jalkapallon liigacupin ottelussa Honka vs FC Inter Turku Espoossa 7. huhtikuuta 2010. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva

Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy ensi viikon perjantaina KuPS:in ja HJK:n välisellä ottelulla. Liigajoukkueet lähtevät kauteen rajujen talousvaikeuksien tainnuttamina. Liigan nokkamiehet ovat pitäneet eräänä päämääränä jalkapallon yleisömäärien jatkuvan kasvun. Viime kaudella yleisöä kuitenkin katosi lehtereiltä. Keskimääräinen katsojamäärä putosi.

Murheellinen viime kausi aiheutti sen, että tilikauden 2009 tulos oli miinuksella kaikkiaan 12 joukkueella. Ainoastaan Mypa teki positiivisen tuloksen. Inter saavutti nollatuloksen.

Joukkueiden rohkeudesta kertoo se, että kaikki seurat ovat kasvattaneet pelaajabudjettiaan. Menestykseen panostaa voimakkaimmin Honka, jonka Veikkausliigabudjetti on 2,1 miljoonaa euroa. Seuraavina tulevat HJK, TamU ja TPS. Muut seurat pyörivät miljoonan euron molemmilla puolilla.

Eniten pelaajiinsa sijoittaa HJK noin 830 000 euron palkkabudjetilla. Se on myös suurin mestarisuosikki pelaajien ja valmentajien joukossa tehdyn kyselyn perusteella.

Vaikka viime kausi oli liigajoukkueille taloudellisesti raskas, Veikkausliiga on uskaltanut tehdä rohkeita liikkeitä. Suurin muutos koskee liigan näkyvyyttä.

Uusien sopimusten ansiosta otteluita voi katsoa suorina lähetyksinä eri jakelukanavien kautta. Kauden jokainen peli on nähtävillä URHOtv Total-kanavalla. Se on yksinomaan Soneran laajakaistapalvelun kautta jaettava maksullinen kanava.

TeliaSoneran johtajan Jussi Salmisen mukaan kuvio on yhtiölle tärkeä, sillä urheilu ajaa uusia tv-palveluja eteenpäin. Myös mobiilipuolelle on luvassa uusia ratkaisuja.

”Sonera on mielellään messissä siinä porukassa, joka nostaa jalkapallon uudelle tasolle Suomessa”, Salminen sanoo.

Veikkausliigan jokaisen ottelun voi tilata myös Urhon internetpalvelun kautta. Canal+ televisioi kultakin ottelukierrokselta yhden pelin maanantai-iltaisin.

Jalkapallosta on usean vuoden ajan yritetty rakentaa menestyksekästä tv-tuotetta, mutta turhaan. Nyt URHOtv:n ja Veikkausliigan välinen sopimus liigan mediaoikeuksista on viiden vuoden mittainen.

Erityisen innostunut Veikkausliigan puheenjohtaja Hannu Rautiainen on uudesta kotimaisesta Futis+ -erikoisohjelmasta. Se on mahdollista nähdä Canal+ ja MTV3-kanavilla.

”Kauden ohjelmistoon kuuluu 36 jaksoa. Ohjelmassa nähdään parhaita paloja kotimaisista ja kansainvälisistä jalkapallotapahtumista. Tällaista ohjelmatyyppiä on kaivattu pitkään”, Rautiainen sanoo.

Asiantuntijoina ovat muun muassa Pasi Rautiainen ja Keke Armstrong.

Myös sarjaohjelmaa on muutettu. Paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki ottelut pelataan perjantain ja maanantain välisenä aikana. Piinaava kesätauko on poistettu.

Hannu Rautiainen painottaa myös nuorten pelaajien tärkeyttä. Ikänsä puolesta 73 suomalaista pelaajaa mahtuisi alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Ruotsin vastaavassa Allsvenskan-sarjassa vastaava luku on 60, siitä huolimatta, että sarjassa on kaksi joukkuetta enemmän kuin Veikkausliigassa.