Suomen kunnat suurtestissä: Nämä yllättivät asiantuntijatkin

Kuntopuntari nosti esiin ”omaa kokoluokkaansa” suurempia kuntia.

Kemijärvi
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kun jonoon – ja jopa numerojärjestykseen – laitetaan 297 kuntaa, on varmaa, että listalta löytyy kymmeniä yllättäjiä suuntaan ja toiseen.

Suomen Kuvalehden suurtesti pani kaikki Suomen kunnat kuntopuntariin. Aineistossa oli kaikkiaan 18 muuttujaa. Sen laativat tutkija, VTT Timo Aro ja kuntakonsultti, HTT Eero Laesterä.

Viidestä yhteen tähteen rankattujen kuntien listalta löytyy asintuntijatkin yllättäneitä kuntia.

Parhaasta viidenneksestä Aro listaa yllättäjiksi ruotsinkielisen Pohjanmaan pienet kunnat.

”Korsnäs, Pedersöre, Vöyri, Luoto, Närpiö, Kruunupyy… Nämä kaikki pohjanmaalaiset viiden tähden kunnat ovat ilman muuta yllättäjiä.”

Vaasan sijoituksen Aro osasi sentään ennakoida kärkikaartissa.

Neljän tähden kuntien joukossa Aron silmään pistää Seinäjoki.

”Se on kaikilla perinteisillä kasvun ja elinvoiman perusmittareilla kova tekijä, mutta kuntatalous veti tällä kertaa kaupungin ykköskoria alemmaksi.”

Kolmen tähden kuntien joukossa sekä Aron että Laesterän yllättää Ylivieska.

”Ylivieskasta voi sanoa samat sanat kuin Seinäjoesta. Omassa kokoluokassaan Ylivieska on vahva seudullinen kasvu- ja elinvoimadynamo, mutta kuntatalous on riippakivenä”, Aro selvittää.

Laesterä pitää harmillisena, että Kymenlaaksosta sekä Kotka että Kouvola löytyvät kolmen tähden kerhosta, kun edellytyksiä olisi paljon parempaan.

Kahden tähden kuntien joukosta löytyy Savonlinna. ”Pehmeä vetovoima huippuluokkaa, mutta tulos vahvasti alavireinen. Voisi kai sanoa, että alisuoriutumista näkyy kaikissa kolmessa indeksissä”, Aro summaa.

Yhden tähden kuntien listalta Aro kiinnittää huomion erityisesti Kemijärveen.

”Kaupungilla on vahva teollinen perusta, hyvä työpaikkaomavaraisuus. Kemijärvi on vahva seutukeskus, jolla on pehmeää vetovoimaa, mutta kaikki kolme indeksiä viestivät täälläkin alisuoriutumisesta.”

Elinvoimapolitiikka korostuu kuntien tehtävänä jatkossa.

Listalla on monia muitakin yllättäjiä.

Viiden tähden kunnista yllättävät alueellisesti Pohjois-Karjalasta ainoana kärkikerhoon ponnistanut Kontiolahti – ja Keski-Suomesta Jyväskylän naapuri Muurame. Voisi kai sanoa, että Muurame on Keski-Suomen ja Kontiolahti Pohjois-Karjalan Kauniainen tai Pirkkala.

Kainuun kunnista Sotkamo on ainoana yltänyt neljän tähden kerhoon.

Kolmen tähden Kouvolaa ja Kotkaa sekä kahden tähden Savonlinnaa yhdistää sote. Niissä on viime vuosina keskitytty omien sairaaloiden ja terveydenhuollon palveluiden puolustamiseen ja paljon henkisiä sekä poliittisia voimavaroja on käytetty vastakkainasetteluun maakuntien sisällä.

Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu linjausten mukaisesti, elinvoimapolitiikka korostuu uusien kuntien tehtävänä aivan erityisesti maakuntakeskuksissa ja maakuntien kakkoskaupungeissa. Kouvolalle, Kotkalle ja Savonlinnalle tämä voi tarkoittaa mahdollisuutta uudenlaiseen ajatteluun – ja uuteen alkuun.

Suomen Kuvalehden kuntien kuntopuntari kertoo varmuudella yhden asian: Suomen kartalta löytyy kuntia, jotka potkivat maantiedettä vastaan hyvän strategisen ajattelun turvin niin lahjakkaasti, että tällaisesta kunnasta syntyy mielikuva ”omaa kokoluokkaansa” suurempana kuntana.

 

Suomen Kuvalehden kuntien kuntopuntarin aineisto on tehty vuoden 2016 kuntajaotuksen pohjalta. Manner-Suomessa oli tuolloin 297 kuntaa. Nyt Luvia ja Juankoski eivät ole enää itsenäisinä kuntina kartalla.