STT:n päätoimittaja arvostelee HS:n päätoimittajaa: ”Oudoksun, ettei hän vastaa poliisille, tiesikö hän ja kuka teki päätöksen”

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutusta alkaneessa rikosprosessissa ei ole selvinnyt, tiesikö vastaava päätoimittaja Kaius Niemi jutusta ennen sen julkaisua. Entä kuka teki päätöksen julkaista juttu?

Suomessa on kuluneen viikon aikana puitu Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen roolia Viestikoekeskus-jutussa ja siitä alkaneessa rikosprosessissa.

Niemi kieltäytyi lehden Viestikoekeskus-juttua käsitelleessä esitutkinnassa vastaamasta rikosasiaa koskeviin kysymyksiin. Niemeltä kysyttiin esitutkinnassa muun muassa siitä, missä määrin hän aikoo ottaa vastuun jutusta ja siitä, miten juttu syntyi. Niemi vetosi vastauksissaan itsekriminointisuojaan ja lähdesuojaan. Itsekriminointisuojan mukaan rikoksesta epäiltyä tai syytettyä ei saa pakottaa tai painostaa tunnustamaan syyllisyyttään tai muuten myötävaikuttamaan oman syyllisyytensä selvittämiseen.

Helsingin Sanomat (HS) julkaisi vuonna 2017 artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Kahta jutun kirjoittanutta toimittajaa ja silloista politiikan toimituksen vt. esimiestä syytetään nyt turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Syyttäjä vaatii heille vähintään puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. 

Syyttäjä päätti jättää syyttämättä Niemeä ja HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkistä. Syyttäjä ei löytänyt näyttöä sille, että Niemi olisi tiennyt Viestikoekeskus-jutusta ennen sen julkaisua.