Stora Enso aikoo investoida Imatralle ja seisottaa sellutehtaita

investoinnit
Teksti
Jyrki Jantunen

Stora Enson tavoitteena on tulla riippumattomaksi Venäjältä Suomeen tuotavasta raakapuusta, kertoi toimitusjohtaja Jouko Karvinen yhtiökokouksessa keskiviikkoiltana.

Karvisen mukaan Stora Enso suunnittelee Imatran tehtaille investointia, joka mahdollistaa lyhyt- ja pitkäkuituisen puun joustavan käytön tehtailla. Käytännössä se merkitsee sitä, että Imatran tehdas voidaan pitää käynnissä, vaikka Venäjältä ei saataisi enää koivua.

Karvinen ei kertonut investoinnin arvoa. Päätökset pitää kuitenkin tehdä jo tänä kesänä, sillä yhtiö ei voi jäädä odottamaan lopullista päätöstä Venäjän puutulleista.

Karvisen mukaan yhtiö saattaa joutua rajoittamaan väliaikaisesti tuotantoaan Enocellin sellutehtaalla ja Sunilan yhteisyrityssellutehtaalla, vaikka Enocell on paras yhtiön Suomen sellutehtaista.

Hän kertoi, ettei Stora Enso ole tehnyt päätöksiä pysyvistä sellukapasiteetin vähennyksistä.

Jos Venäjän puutullit tulevat ja jäävät voimaan kokonaisuudessaan ensi vuonna, Stora Enson täytyy harkita uudelleen vaihtoehtojaan, Karvinen sanoi. Hänen mukaansa kompromissi suunnitelluissa puutulleissa hyödyttäisi Stora Ensoa.

Hän vakuutti, että yhtiö tulee selviämään puutulleista. Stora Enso on tuonut Venäjältä kolmanneksen tarvitsemastaan puusta. Se on tarkoitus korvata suomalaisella puulla.

STT