SPR palkitsi paperittomien klinikan ja sitä pyörittävät vapaaehtoiset

paperittomat
Teksti
Katri Merikallio
”Me olemme pyytäneet kaikilta lääketehtailta lääkkeitä, mutta yksikään niistä ei ole antanut”, Global Clinicin Pekka Tuomola kertoo.Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Vapaaehtoisten lääkäreiden pyörittämä Global Clinic sai tiistaina Suomen Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen.
Palkinto jaettiin 22. kerran. Global Clinic sai sen työstään kaikkein haavoittuvimpien hyväksi.

Vapaaehtoiset lääkärit ottavat kerran viikossa vastaan paperittomia ulkomaalaisia potilaita kahden tunnin ajan salaisessa paikassa. Mukana on noin 30 aktiivista vapaaehtoista, lääkäreiden lisäksi sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, tulkkeja ja lakimiehiä.

”Vuoden aikana meillä on käynyt noin 200 potilasta. Heistä noin puolet on Romaniasta ja Bulgariasta tulleita romaneja, jotka eivät saa terveydenhoitoa muualta”, kertoo Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola.

Klinikka on Diakonissalaitoksen tukema.

Suuri osa asiakkaista on ihmisiä, joiden turvapaikkahakemus on hylätty ja heitä odottaisi karkotus maasta.

”Potilailla on erilaisia särkyjä, vatsavaivoja ja infektioita. Meillä käy myös raskaana olevia naisia, jotka eivät Suomessa pääse äitiyshuollon piiriin.”

Erityisesti hammashoidon puute koettelee paperittomia.

”Jokainen voi itse miettiä, minkälaista on kärsiä viikkoja tai kuukausia kovasta hammassärystä. Ja tässä mekään emme heitä pysty auttamaan.”

Hammaslääkäripalvelujen lisäksi klinikka tarvitsisi palveluja laboratorionäytteiden, röntgen- ja ultraäänikokeiden ottamiseen.

Lääketehtaat eivät lämpene

Vapaaehtoisvoimin pyörivä klinikka kärsii myös peruslääkkeiden puutteesta.

”Me olemme pyytäneet kaikilta lääketehtailta lääkkeitä, mutta yksikään niistä ei ole antanut”, Tuomola kertoo. ”Ne vastaavat aina palaavansa asiaan, mutta eivät koskaan palaa.”

Nyt paperittomat ovat saaneet lääkkeitä SAK:lta saadun avustuksen turvin.

”Esimerkiksi laskimotukoksesta kärsivälle potilaalle lääkkeettä jääminen voi olla kuolemantuomio.”

Tuberkuloosista, diabeteksesta tai hiv:stä kärsivä potilas tarvitsisi lääkkeen lisäksi säännöllistä seurantaa. Niiden hoitamatta jättäminen ei ole riski ainoastaan potilaalle vaan myös muille.

”Mielestäni Suomea ei voi kutsua hyvinvointivaltioksi, jos samanaikaisesti osa ihmisistä jää kokonaan vaille hoitoa. Myös valtion pitäisi ottaa nykyistä enemmän vastuuta paperittomien hoidosta”, Tuomola sanoo.