Sote-ratkaisu: Rahoituksesta tiedossa vasta menot – kasvualueet voivat joutua rajusti tukemaan syrjäalueita

Sote-uudistus sopeuttaa ja karsii.

Kansalainen voi jatkossa valita julkisen ja yksityisen terveydenhuollon palvelun välillä. Valinnanvapaus ulotetaan sosiaalipalveluihin, jolloin tuottajana voi olla kolmas sektori.

Valinnanvapaus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-uudistuksen suurin uutinen kansalaisen kannalta – ellei uutiseksi lasketa sitä, että palveluverkko harvenee. Sote-uudistus on ikääntyvän Suomen kansallinen kehittämis- ja sopeuttamisprojekti. Aika näyttää, onko pääpaino sanalla ”kehittäminen” vai ”sopeuttaminen”.

Sipilän hallitus runnoi sote- ja aluehallintouudistuksensa ”pakettiin” 7. marraskuuta. Asiantuntijat olivat liputtaneet 9–12 sote- ja itsehallintoalueen puolesta. Ratkaisua oli suosittamassa myös Tuomas Pöysti, joka luotsasi riippumatonta asiantuntijaryhmää. Nyt Pöysti vastaa sote-uudistuksen valmistelusta valtioneuvoston yhteisenä alivaltiosihteerinä.

”Alueista muodostui pienempiä ja heterogeenisempiä, mutta tälläkin ratkaisulla voidaan alustavan arvion mukaan saavuttaa kaavaillut hyödyt”, Pöysti sanoo. ”Suurempien ja tasalaatuisempien alueiden tehokkuus korvataan tiukemmalla valtion ohjauksella, itsehallintoalueiden yhteisillä ratkaisuilla sekä vahvemmalla kilpailun hyödyntämisellä.”