Sote-ratkaisu: Kunnallisvero voi nousta jopa 7,5 prosenttiyksikköä

”Osa kunnista ajautuu vakavaan talouskriisiin, jos rahoitusratkaisu hyväksytään tällaisenaan”, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja.

Sote-uudistuksen paljon puhutut kuntakohtaiset rahoituslaskelmat julkistettiin torstaina 4. joulukuuta samalla kun Alexander Stubbin (kok) hallitus antoi sote-lakiesityksensä eduskunnalle.

Kunnat rahoittavat asukasperustaisella maksulla viiden laajan sote-alueen toiminnan, ja sote-alueet taas puolestaan rahoittavat tuotantoalueiden toiminnan.

Kuntakohtaiset sote-laskelmat kertovat juuri niin hurjista muutoksista kuin ennakkoon oli arvioitu. Noin puolet kunnista voittaa rahoitusratkaisussa nykytilaan verrattuna – ja puolet häviää.

Häviäjien joukossa ovat kunnat, jotka ovat tähän mennessä hoitaneet palvelunsa alhaisella kustannustasolla. Joukossa on useita kuntia, jotka tunnetaan tehokkaista sote-palveluistaan.

Kuntakohtaiset muutokset asukasta kohden ovat järeitä. Etelä-Kymenlaakson Miehikkälälle olisi tarjolla runsaan 900 euron lisäkustannukset asukasta kohden. Rahoitusmalli lähtee kuitenkin siitä, että nykytilaan verrattuna kuntakohtainen muutos voi olla enimmillään 400 euroa asukasta kohden.