SK:n lukijoilta: Kaupunkien tiivistysrakentaminen on keskeytettävä koronalinkojen torjumiseksi

Kaupunkien tiivistysrakentaminen on keskeytettävä koronalinkojen torjumiseksi.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Koronalinkojen kaavoitus lopetettava

Koronaviruksen leviämisestä on maailmanlaajuisesti paljon tietoa. Yksi kiistaton edellytys on, että mitä tiiviimpää on asutus, sitä herkemmin korona leviää.

Suomen pahimmat koronaviruslingot ovat Helsinki, Tampere ja Turku. Sekä ne että monet pienemmät suuria matkivat kaupungit vannovat keskustojen tiiviimmän rakentamisen mantraan, laativat kaavoja ja myöntävät lupia tiivistysrakentamiseen lähes läpihuutojuttuina.

Onko kuntien maankäytössä ja kaavoituksessa mitään tehtävissä koronan ja tulevien muiden virusten tuhojen rajoittamiseksi? Kyllä on. Tarvittava lainsäädäntö on jo valmiina. Sen mukaan kaavoitus tulee laatia niin, että se luo edellytykset asukkaiden terveelliselle, turvalliselle ja viihtyisälle ympäristölle.

Terveellistä kaavoitusta ei ole, että kaupunki kaavoittaa tiivistysrakentamisella koronaviruslinkoja. Kaikki tuollaiset suunnitelmat pitää keskeyttää ainakin siksi aikaa, että voidaan estää koronaviruksen ja muiden virusten leviäminen. Tulkintakiistojen estämiseksi tulee antaa pikaisesti asetus, jonka mukaan vaatimus terveellisestä elinympäristöstä tarkoittaa myös koronahaittojen torjuntaa.

Pentti Viljakainen

OTM, Hämeenlinnan keskikaupungin asukasyhdistyksen pj.