SK:n journalistipalkinto Olli Seurille: toimittaja, joka on nostanut juontajan työn ja haastattelemisen vaatimukset uudelle tasolle

Kanava-tietokirjapalkinnon sai Juha Kauppisen teos Monimuotoisuus. Nuori aikakauslehtitoimittaja -palkinto myönnettiin Oskari Onniselle.

Kanava
Teksti
Suomen Kuvalehti

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto on myönnetty toimittaja Olli Seurille, 36. Seuri on tullut yleisölle tutuksi Yle Radio 1:n Ykkösaamusta ja Ylen television asiaohjelmista.

”Olli Seuri on rakentanut Suomen oloissa harvinaisen monipuolisen toimittajaprofiilin. Hän on myös nostanut klassisen juontajan työn mallin ja haastattelun tekemisen vaatimukset uudelle tasolle”, perusteli palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimi SK:n vastaava päätoimittaja Ville Pernaa.

”Jatkokysymyksiä tulee silloin, kun niihin on aihetta, eikä lähetystä suoriteta kuin koulun oppituntia korvanappiin tulevan lukujärjestykseen mukaan”, raati kehui.

Raati kiitti myös Seurin ja hänen toimittajakollegoidensa teosta Totuuden jälkeen (Teos 2018) sekä Seurin podcast-sarjaa Avoin kysymys, joka käsittelee haastattelemista.

Seuri on väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtoriksi journalistiikasta Tampereen yliopistossa vuonna 2016 ja toimii siellä lukuvuoden 2019–2020 journalistiikan työelämäprofessorina.

Suomen Kuvalehden Hän-henkilökuvan Seurista voit lukea täältä.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto on perustettu vuonna 1975 ja se jaettiin nyt 45. kerran. Palkintosumma on 10 000 euroa, ja palkinto on Suomessa alan suurin ja vanhin.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Pernaan lisäksi kouluttaja, kirjoittaja Hanna Jensen, pääkirjoitustoimittaja Matti Kalliokoski, päätoimittaja Jouni Kemppainen, kirjailija Sirpa Kähkönen ja päätoimittaja Sirpa Puhakka.

 

Vuoden parhaan tietokirjan Kanava-palkinnon sai Juha Kauppinen, 43, teoksellaan Monimuotoisuus Kertomuksia katoamisista (Siltala 2019).

”Monimuotoisuus on kirja luonnosta, mutta se on samalla kirja ihmisestä. Juha Kauppinen kuvaa lajien katoamista, sen syitä ja seurauksia, paitsi biologisena tapahtumana, myös ihmisen ja luonnon suhteen kautta. Näin syntyy vaikuttava kokonaiskuva ilmiöstä, jonka vaikutus koko maapallon ja sitä kautta myös ihmiskunnan tulevaisuuteen on valtava”, totesi voittajan valinnut Kanava-lehden vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen.

Lue täältä Kanavan arvio kirjasta.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön perustaman tietokirjapalkinnon arvo on 10 000 euroa, ja se myönnetään parhaalle kotimaiselle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan tietokirjalle.

Palkintoraati sai 24 kustantajalta arvioitaviksi 185 teosta, joista professori emeritus Markku Kuisma ja Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen valitsivat viisi ehdokaskirjaa.

 

Nuori aikakauslehtitoimittaja -palkinnon saajaksi valittiin vapaa toimittaja Oskari Onninen, 28.

Raadin perusteluiden mukaan Onninen on erikoistunut aikakauslehtien klassisiin, mutta harvoin palkintogaaloissa huomioituihin aiheisiin, kuten kulttuurikritiikkiin, henkilöjuttuihin ja tiedemaailman käsittelyyn. Onninen on käsitellyt ansiokkaasti muun muassa yliopistomaailman ongelmia Aalto-yliopistossa ja Tampereen yliopistossa.

Otavan Kirjasäätiön myöntämä palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa, ja sen saajan valitsi Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon palkintoraati. Vuoden nuori aikakauslehtitoimittaja valittiin viimeksi vuonna 2017, ja tuolloin palkinnon sai Sonja Saarikoski.

 

Toimittaja Olli Seuri grillaa poliitikkoja lempeän määrätietoisesti – mutta on hänetkin ”jauhotettu” suorassa lähetyksessä